foradia subscriutegrat

Torna la tradició de l’home de les orelles a Cocentaina

• Costum acostar-se el 31 de desembre per a buscar un personatge imaginari, l'home de les orelles • Un matí de diversió amb música, animació i sorpreses • Esforços per impulsar aquest acte que en els darrers anys estava caient en l'oblit •

Cocentaina va celebrar amb gran èxit de públic i de participació la festa de l’Home de les Orelles, una tradició pròpia de la capital del Comtat en la qual els xiquets i les xiquetes tenen per costum acostar-se a l’Hostalet el 31 de desembre per a buscar un personatge imaginari, l’home de les orelles, que segons la creença té més orelles que dies l’any.

Un matí de diversió amb música, animació i sorpreses, una activitat que es preveu repetir de nou l’últim dia de cada any amb vora 400 persones, la majoria públic infantil que des de les deu i mitja del matí esperava amb impaciència el començament de l’activitat al Pla de la Font al so de la música del disc recopilatori de nadales tradicionals valencianes titulat “Ara ve nadal“.

La festa va començar mitja hora abans amb una cercavila a càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals El Mal Passet que va arrancar des de la part alta del passeig del Comtat interpretant una peça escrita per a l’ocasió i que porta per títol “L’home de les orelles. Tocata de Cocentaina”, obra del mestre Hipòlit Agulló.

Durant el trajecte fins al Pla de la Font, un pregoner va anar anunciant la festa amb la lectura d’un poema creat a cosa feta per l’escriptor Víctor Labrado.

En arribar al Pla de la Font, la regidora de Promoció del Valencià, Marcela Richart, després de donar la benvinguda a tots els assistents, va explicar en què consistiria l’activitat: una gimcana on centenars de xiquets i xiquetes, dividits en dos grups al capdavant dels quals hi havia dos monitors, havien de buscar l’home de les orelles per cases particulars i comerços de la vila, als quals cal agrair la seua col·laboració, ja que informaven als participants que l’havien vist, però que se n’havia acabat d’anar i, de fet, li havia caigut una orella que entregaven als monitors. El recorregut circular va acabar just al punt on, segons la tradició, cal anar a buscar l’home de les orelles: el Nou Hostalet.

No obstant això, allí tampoc no van poder veure aquest misteriós home, però sí que van trobar la seua maleta que, com a sorpresa final, estava plena de llepolies que es van repartir a tots els participants.

Han unit esforços per impulsar aquest acte que en els darrers anys estava caient en l’oblit, la Regidoria de Promoció del Valencià, l’Agència AVIVA i la Coordinadora pel Valencià.

 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *