foradia pressupostparticipatiualcoi

La Unesco organitza una mostra de cinema i drets humans per a febrer

• Mostra de cinema relacionat amb els drets humans. • Pel·lícules, les conferències i les taules rodones amb l’objectiu d'informar...

Un any més, i ja en són quasi 50, el Club d’Amics de la Unesco d’Alcoi treballa perquè els 30 drets de la Declaració Universal dels Drets Humans siguen una realitat i no un llistat de propòsits desatesos.

Enguany, per al mes de febrer, el Club inicia una mostra de cinema relacionat amb els drets humans. A partir de les pel·lícules, les conferències i les taules rodones l’objectiu és informar, reflexionar i actuar davant les situacions d’il·legalitat i d’injustícia que planen sobre tots nosaltres.

Dret de les persones a un habitatge digne, a l’energia necessària i a una alimentació adequada:

En primer lloc es tractarà del sofriment que ha causat una espúria crisi, que en general s’ha deixat caure en les esquenes de la classe mitja i baixa, sense afectar als grans capitals ni als poderosos, tot això adobat per la classe política governant.

En aquest sentit, recordem els articles de la Constitució:

Article 22: “tota persona, com a membre de la societat, té dret a la seguretat social i a obtenir la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals indispensables per a la seua dignitat”.

Article 25.1: “tota persona té dret a un nivell de vida que assegure, per a ell i la seua família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, habitatge, vestit, assistència mèdica i serveis socials necessaris”.

  • Dimecres 1 de febrer a les 20hAl Club d’Amics de la Unesco.

Conferència: La situació actual de les persones desprotegides a nivell local i nacional per causa de la crisi. A càrrec d’Aroa Mira, regidora de Benestar Social a l’Ajuntament d’Alcoi i primer tinent Alcalde, i de María Jesús Pérez Galant, regidora de l’Ajuntament d´Almoradí en temes socials i primera tinent d’alcalde.

  • Diumenge 5 de febrer a les 20hAl Club d’Amics de la Unesco.

Projecció de la pel·lícula: Cerca de tu casa (2015). Director: Eduard Cortés. Sinopsi: Musical sobre els desnonaments a Espanya com a conseqüència de la crisi econòmica. Després de perdre sa casa per no poder pagar la hipoteca, un jove matrimoni, amb una filla de 10 anys , es trasllada a viure a casa dels pares d’ella.

Ciència i ètica. El dret als avanços científics:

El segon tema correspon a l’Ètica dins del món de la ciència, en un moment en el qual els avanços científics poden provocar canvis profundíssims de la societat mundial actual. Canvis que poden ser per a bé o per a mal, en funció de les actuacions dels que tenen el poder en les mans.

Recordem l’article 27: “Tota persona té dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar i beneficiar-se del progrés científic”.

  • Dimecres 8 de febrer a les 20hAl Club d’Amics de la Unesco

Conferència: Totes les persones tenen dret a beneficiar-se dels avanços científics. A càrrec de Josep Maria Roselló, sociòleg i membre de l’Associació Catalana de Sociologia.

  • Diumenge 12 de febrer a les 20hAl Club d’Amics de la Unesco.

Projecció de la pel·lícula: Código 46 (2003). Director: Michael Winterbottom. Sinopsi: una visió futurista de Shanghai que presenta una societat en la qual els records poden ser esborrats i els perills poden precedir-se amb antelació.

Dret a la identitat persona-sexual:

El tercer tema tractarà del dret a una identitat sexual personal, amb un intent de contribuir al fet que la Societat deixe de veure problemes on no hi ha, i acollisca les diferències amb normalitat. També s’ha d’incidir en eliminar la violència cap a aquestes diferències, i actuar contra qui la utilitza personalment o des de determinades posicions de poder.

Recordem els articles:

Article 5: “ningú no serà sotmès a tortures ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants”.

Article 12: “ningú no serà objecte d’intromissions arbitràries en la seua vida privada, la seua família, el seu domicili. Tothom té dret a la protecció de la llei contra tals intromissions o atacs”.

  • Dijous 16 de febrer a les 20hA l’Escola Politècnica Superior d’Alcoi.

Taula redona: La sexualitat i la personalitat dos elements connectats. Intervindran Pau Torregrossa, professor de primària, i Diana Sanus economista i membres del Col·lectiu LGTBI Mariola de les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

  • Diumenge 19 de febrer a les 20h. Al Club d’Amics de la Unesco. 

Projecció de la pel·lícula: La chica danesa (2015). Director: Tom Hooper. Sinopsi: Drama basat en la historia d’ una parella d’artistes danesos. La vida d’aquest matrimoni dona un gir inesperat quan Einar substitueix a una dona que, Gerda, tenia que pintar. Allò que va començar com un joc va dur a Einar a una metamorfosi inesperada.

Dret a la vida digna dels immigrants:

El quart tema lamentablement continua de molta actualitat està relacionat amb la vida digna dels refugiats. Un drama que supera en molts casos històries passades, que molts pobles d’Europa van haver de sofrir. Ara aquests països es giren hipòcritament d’esquena al patiment de famílies senceres de refugiats de guerra, incomplint la Carta Universal dels Drets Humans signada per tots aquests països.

Recordem els articles de la Constitució:

Article 1: “tots els éssers humans neixen lliures I iguals en dignitat I en drets. Són dotats de raó I de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres”.

Article 3: “tota persona té el dret a la vida, a la llibertat i a la seua seguretat”.

Article 14: “en cas de persecució, tota persona té dret a buscar asil en altres països i a beneficiar-se’n”.

Article 22: “tota persona té dret a la seguretat social i a obtenir, mitjançant l’esforç nacional i la cooperació internacional la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals indispensables per a la seua dignitat”.

  • Dimecres 22 de febrer a les 20h. Al Club d’Amics de la Unesco. 

Conferència: Espanya terra d’acollida dels immigrants? A càrrec de Jaume Durà, advocat i responsable de CEAR (Comissió d’Ajuda als refugiats al País Valencià).

  • Diumenge 26 de febrer a les 20h. Al Club d’Amics de la Unesco. 

Proj. de la pel·lícula-documental: Districte Zero (2016). Sinopsi: En Districte Zero els refugiats siris conten les seues històries utilitzant els mòbils. La pel·lícula produïda per Oxfam i la Comissió Europea es va presentar el dia 20 de juny de 2016 coincidint amb el dia mundial del refugiat.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *