foradia pressupostparticipatiualcoi

Alcoi en quinze dies: cap a un canvi d’època

• Alcoi és un petit municipi dins d’un món globalitzat que està endinsat en un canvi d’època.

En quinze dies succeeixen i es realitzen moltes petites coses a la nostra ciutat. Petites coses que la van transformant. Encara que a aquesta transformació funciona a una velocitat, potser, més baixa del que la realitat requereix.

Perquè no podem oblidar que el que succeeix a Alcoi depén en gran mesura, i cada dia que passa un poc més, del que succeeix al País Valencià, a Espanya, a Europa, als EUA, al món. Depén de la correlació de forces internacionals, dels mercats financers, de les demandes populars…

Depén dels avanços en tecnologia (que són aclaparants); de l’estat de l’economia nacional (massa polaritzada); del poder adquisitiu de les famílies (cada colp més baixa); de l’estat del món laboral (amb alarmant tendència a la precarietat).

Alcoi és un petit municipi dins d’un món globalitzat que està endinsat en un canvi d’època. Per a la nostra societat un dels factors més influents és el treball (treball com a mètode d’obtenir recursos materials per a viure): sense treball no n’hi ha condicions per a viure de manera digna.

La mala notícia és que el moment històric de plena ocupació ha passat. Ja no n’hi ha condicions perquè tothom tinga un treball fixe i assegurat. Les conseqüències que implica aquest fet són molt radicals: suposa que una bona part de la societat haurà de viure a la perifèria, al marge o fora del sistema econòmic. La qual cosa no és bona tampoc per als que podran viure dins.

Aquest és un dels debats que s’ha d’afrontar amb serietat. També a escala municipal, a Alcoi. No es pot delegar la solució d’aquesta realitat a les instàncies superiors, perquè potser mai arribe.

Està molt bé incentivar el sector de la construcció i el turisme (com està fent el Govern d’Alcoi). Està molt bé lluitar perquè torne a créixer la indústria (com proposa per exemple Compromís). Està molt bé remunicipalitzar i potenciar serveis relacionats amb les necessitats bàsiques (com treballa Guanyar). Està molt bé fer propostes per la seguretat i l’ordre públic de la ciutat (com fan C’s i el PP).

Està molt bé adaptar l’educació a les noves demandes laborals (com estan fent els centres educatius superiors de la ciutat). També està molt bé fomentar la cultura, la música, l’art, la festa, l’oci (com fan tants col·lectius alcoians).

Totes aquestes són petites accions importants. Imprescindibles. Però sent realistes (si no succeeix alguna cosa extraordinària) cap d’elles podrà resoldre el futur de la nostra ciutat, que és el futur dels veïns i veïnes, dels comerços, dels autònoms, de les petites empreses…

El futur de la nostra ciutat estarà garantit quan la societat exigisca que es duguen a terme mesures precises que solucionen i pal·lien el gran problema: que el món laboral, tal com està configurant-se, ja no serveix per a garantir el futur de la societat.

Font: Rodrigo Paños./


Una resposta de Alcoi en quinze dies: cap a un canvi d’època

  1. Maricel ha dit:

    Qui molt abraça poc estreny

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *