foradia subscriutegrat

L’Arxiu Municipal exposa un poemari inèdit de Joan Valls amb il·lustracions de Miquel Mataix

• L’Arxiu Municipal d’Alcoi conserva un altre poemari de Valls amb les il·lustracions del pintor alcoià Miquel Mataix • Una peça més que forma part de l’excepcional riquesa que conserva l’Arxiu

El poemari ‘Tast d’eternitat’ va ser finalista en el Premi València de Poesia de 1958. Aquest és considerat un dels volums bàsics de l’obra poètica de Valls. Dos anys després va veure la llum, publicat per l’editorial valenciana Sicània, amb il·lustracions del pintor alcoià Candela Visedo.

L’Arxiu Municipal d’Alcoi conserva un altre poemari amb el mateix títol escrit per Valls pocs anys més tard, amb característiques de “llibre d’autor”, que conserva les il·lustracions originals d’un altre pintor alcoià, Miquel Mataix, conegut també per la seua aventura “500 hores baix terra”.

Miquel Mataix revolucionà el país en 1965 quan desafià els límits de la resistència baix terra durant 500 hores dins la Sima Simarro, a la Font Roja. En el seu moment va suposar un rècord europeu de permanència en espeleologia. Mataix va eixir de la Sima, 21 dies després. Durant aquest temps va pintar 14 quadres, recollí minerals per a estudis geològics, féu plànols de la cova i comprovà els efectes de la manca de llum i la vida subterrània sobre el cos humà.

Mataix va fundar a més, amb Antoni Miró i Sento Masià, el prestigiós col·lectiu artístic ‘Alcoiart’. Mataix va morir en 2013 amb 72 anys.

Una peça més que forma part de l’excepcional riquesa que conserva l’Arxiu i la Biblioteca d’Alcoi, i que cal commemorar durant l’any alcoià de Joan Valls.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *