foradia subscriutegrat

La privatització de la privatització: privatització dels residus al quadrat

• Article d'opinió per Jordi Santonja Ferrando, Coordinador local d’EUPV

El passat divendres s’aprovava al ple municipal d’Alcoi, el tan necessari nou plec de condicions del servei de recollida i transport dels residus i també de neteja viària. Set anys s’ha tardat a resoldre aquest tema fonamental per a la dinàmica de la ciutat i important per a la despesa pública dels diners de tots els alcoians i alcoianes. Si dic bé, set anys, des que va caducar quan governava el PP i no va preparar el futur plec o les futures solucions. El mateix PP que en el plenari del divendres deia que es resolia un “quebranto” econòmic i social, “quebranto” que havien iniciat ells, com tantes altres coses que vam trobar en entrar a gestionar la ciutat i que continuen estant per resoldre gràcies a la seua herència.

Tot aquest procés per acabar decidint un nou plec on la gestió privada serà la que suposadament ens traurà les faves de l’olla, i també on suposadament una altra empresa privada controlarà a la primera (d’ací el titol). Tot un exemple de renúncia al control públic, transparent i ciutadà del major contracte que aprova el nostre ajuntament, estem parlant d’uns 4’5 milions d’euros. Ni tan sols es va poder separar algun servei de neteja per a la futura empresa pública, el 100% de la contrata privatitzada.

És convenient recordar que Esquerra Unida aposta de forma clara per la gestió pública dels serveis, no tan sols per l’estalvi estimat d’un 20% en impostos (10 d’IVA, 6% benefici industrial,6% despeses generals), sinó també pel control de la ciutadania. La legislatura passada vam treballar per deixar enllestit un model que separava en dos la contrata, per una banda la recollida i transport dels residus i per l’altra la neteja viària de la ciutat. Van ser els nostres socis del PSOE (cal recordar que érem tan sols dos regidors) qui manifestaven la impossibilitat de fer una gestió pública de la brossa davant les normatives “Montoro” i les seues obligacions econòmiques. La important inversió necessària per a la recollida dels residus dels nostres carrers ens obligava a privatitzar el servei. Doncs bé en aquesta línia es va treballar, tan sols es plantejava una recuperació a l’àmbit de la gestió pública de la neteja viària, amb menys problemes d’inversions. També cal fer memòria i indicar que EU sols gestionava medi ambient i participació ciutadana, i la resta de socis altres regidories importants per a resoldre la gestió d’aquest servei: contractació, hisenda, obres i serveis, i cal no oblidar-ho, l’alcaldia.

Es van treballar totes les opcions, es va estudiar seqüenciar la contractació mancomunant el servei tamb els dos pobles grans de la comarca, Cocentaina i Muro, que també tenien el seu contracte caducat o en vies de revisió. Els tècnics municipals desaconsellaven aquesta opció, posteriorment es va enfocar partir el contracte, un de gestió pública amb la neteja viària.

Els membres d’Esquerra Unida que van estar en l’equip de govern ens han explicat moltes vegades la situació interna del tripartit primer i del bipartit després. Gens d’interès per part del regidor d’obres i serveis (responsable de la neteja viària i per tant, no d’Esquerra Unida), poca o nul·la implicació de la regidora de contractació. També cal afegir que els tècnis municipals tant de Medi ambient, com de contractació s’oposaven a la remunicipiltzació dels serveis, tampoc van tindre suport per part de Compromís, que no creia a fer públic el sevei.

Tot i això, van acabar la legislatura deixant damunt la taula un plec treballat amb els representants civils i polítics que componien la Mesa Local de Medi Ambient on s’arreplegaven gran quantitat d’elements que ara alguns sembla que ho han incorporat: Control informàtic, indicadors per a definir el pagament de les quotes a l’empresa adjudicatària del contracte, transparència, … I bé amb això cal ser autocrítics, tot i els entrebancs tècnics, alguns previsibles, i la manca de lleialtats als acords presos al si de l’equip de govern, havíem d’haver sigut més àgils i presentar la proposta al plenari, almenys tots els grups polítics s’hagueren fet la foto amb les seues votacions i s’hagueren descobert les seues falsedats.

Vull acabar donant les gràcies a l’equip municipal de Guanyar Alcoi que tot i no compartir la privatització de la brossa han treballat de valent per millorar el plec de condicions, com incloure sancions i penalitzacions per incompliment de contracte, la subrogació dels actuals treballadors …

Que en definitiva és una millora per tots els alcoians i alcoianes. Gràcies companys i companyes!

Font: Article d'opinió per Jordi Santonja Ferrando, Coordinador local d’EUPV


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *