foradia subscriutegrat

Alcoi en quinze dies: enfront de les injustícies dels poderosos, la solidaritat del poble

• El poble alcoià no és tan fàcil d’enganyar com els poderosos voldrien. • Per damunt de tot està la consciència de la solidaritat.

Alcoi forma part d’una autonomia que ha sigut maltractada econòmicament durant molts anys. Els Pressupostos nacionals recentment aprovats no canvien aquesta tendència: el País Valencià serà l’autonomia pitjor finançada de totes les d’Espanya del 2017.

Es tracta d’una injustícia econòmica més perpetrada per l’Estat espanyol. Però com sabem són moltes més els seus greuges econòmics contra el poble: si obviem la gestió que s’ha fet de la crisi, potser, el principal potser és la insuficient i desigual recaptació d’impostos estatals. Mentre que els autònoms, per exemple, han de pagar de manera desproporcionada a hisenda, les multinacionals i les grans fortunes gaudeixen d’eines per a evadir els seus impostos.

La realitat és que l’Estat espanyol està sent utilitzat per una trama de poderosos per a saquejar els recursos del poble. Una realitat que, com no pot ser d’altra manera, igual que a la resta de localitats, també afecta Alcoi.

Afecta els alcoians perquè es genera empobriment i desigualtat, la qual cosa influeix en el món laboral, cada cop més precari; afecta el comerç; afecta la manera de viure; afecta l’estat d’ànim social…

Per norma general, la injusta desigualtat econòmica genera, i crec que amb raó, ciutadans cabrejats. I si el cabreig dels ciutadans no focalitzant-se contra qui no toca.

És el cas de la ultradreta, ideologia la qual es pot simplificar com el cabreig del penúltim de l’escala social contra l’últim. Una ideologia que està creixent per tot arreu del món occidental, incloent-hi Alcoi.

Hem vist com durant els últims mesos les organitzacions d’ultradreta s’han estat organitzant per la nostra localitat fent campanyes d’arreplegament de menjar per a famílies espanyoles, excloent-hi famílies no espanyoles, amb el missatge implícit de “no volem immigrants”.

La gent que milita en organitzacions com aquestes no ha arribat a comprendre encara que l’enemic del poble no ve en patera sinó en limusina.

Per fortuna, en el nostre entorn, és poqueta la gent que cau en les xarxes de la ultradreta. Entre altres coses perquè la població alcoiana es caracteritza per una ampla consciència solidària.

Dos fets ben recents que proven aquesta tesi. Per una banda, la Caravana Solidària que han realitzat recentment els alumnes i professors de l’IES Cotes Baixes destinada a ajudar als refugiats que han aconseguit arribar a Grècia.

I, per altra banda, la plataforma de recent creació a Alcoi, Crida Contra el Racisme. Una organització amb l’objectiu de convéncer a la societat que tota la gent (siga del color, ètnia, país, nació que siga) té el dret a la solidaritat com qualsevol. Cal mencionar l’èxit de participació i d’acció que aquesta plataforma ha tingut en molt poquet temps: té un parell de setmanes de vida, una popularitat notable i ja ha realitzat una arreplegada de menjar destinada a Càritas, Creu Roja i ASHPROAL.

Aquesta és una nota molt esperançadora, des del meu punt de vista, per als alcoians. Vol significar que el poble alcoià no és tan fàcil d’enganyar com els poderosos voldrien. I que per damunt de tot està la consciència de la solidaritat.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *