lasarga subscriutegrat

Entrevista a Tomàs Pascual Cantó, Sant Jordiet 2017 per la filà Aragonesos

• Us presentem al Sant Jordiet del 2007, Tomàs Pascual Cantó. Un xiquet de la filà Aragonesos que ve junt amb sa mare, Estrella Cantó, amb molta alegria i energia per tal de contar-nos l’experiència de ser Sant Jordiet.

Us presentem al Sant Jordiet del 2007, Tomàs Pascual Cantó. Un xiquet de la filà Aragonesos que ve junt amb sa mare, Estrella Cantó, amb molta alegria i energia per tal de contar-nos l’experiència de ser Sant Jordiet, els preparatius, els actes on ha participat, les reaccions de la família, els companys i els amics.

Tomàs està molt content i il·lusionat d’haver sigut elegit com a Sant Jordiet del 2017. Ens comenta que quan s’ho van comunicar estava jugant amb els amics en el parc del Panterre i tots ells van començar a aplaudir i a cridar d’alegria. Eixa mateixa nit van celebrar-ho amb la família i els amics al Casal de Sant Jordi.

Tots els seus companys de classe li han donat l’enhorabona, també els professors. En la presentació de càrrecs, els companys de classe, ens conta Tomàs, tots vestits de festers, li van fer un regal que li va agradar molt: “uns escacs grans”.

El que més l’il·lusiona a Tomàs és, per descomptat, que arribe el dia 23 per a fer “les dues Processions i la Comunió”. Encara no ha assajat la llançada de fletxes, però això no el preocupa perquè segur que ho sap fer molt bé improvisant. No obstant això, ens comenta que té alguns nervis perquè eixir de Sant Jordiet és una cosa que no es fa més que una vegada en la vida.

Estrella ens conta que a tota la família li feia molta il·lusió que Tomàs isquera de Sant Jordiet, de manera que van fer la proposta. En principi no tenien moltes esperances, però finalment la sort es va decantar a favor seu.

El dia 26 de maig de l’any passat, quan es va decidir que seria Tomàs el Sant Jordiet d’enguany, “no ens ho podíem creure, ens van enviar un missatge que posava ‘Tomàs’. Però no posava el cognom. Després ja van comunicar que era el Sant Jordiet aragonés, i això va ser l’explosió d’alegria”.

Ara en la família, ens comenta Estrella, l’alegria és tan gran que “les converses són monotemàtiques, perquè això no és com una comunió o un esdeveniment normal, sinó que això són molts dies, on has de preparar moltes coses i molts actes. I amb tot, el cap no para”.

Cal esmentar que Tomàs i Estrella pertanyen a la filà dels Aragonesos. Però han participat en altres filaes, com els Vascos, ja que fa dos anys van eixir amb el Capità. L’any que ve eixiran amb Els Verds també, perquè faran la processió junt amb el Capità: “no parem”, diu Estrella al respecte.

Estrella té la passió per la festa des de xicotetael meu pare ja eixia en els Miqueros, i jo de xicoteta he viscut tots els actes, m’agrada molt. Fa 10 anys, quan van eixir els tratges de dona, ens vam fer la família dels aragonesos, excepte mon pare, que té el cor en els Miqueros”.

Segons Tomàs, la seua germana, Cristina, que té ara 12 anys, també està molt contenta: “està devanida amb el seu germà, l’acompanya a tot i s’ho passen molt bé”, diu Estrella.

Tomàs ja s’ha provat el tratge i diu que li queda molt bé, però que ha d’ultimar alguns aspectes: les sabates i la cresta. El seu dissenyador ha sigut David Blasco, però han sigut Tomàs i la família qui han orientat el que més i el que menys els agrada: “amb el tratge del Sant Jordiet no pots eixir-te massa del guió, però sempre intentes aportar alguna cosa més o menys innovadora; i crec que sí que la tenim. Així i tot, té tots els elements clàssics del tratge”.

Han sigut molts els actes i esdeveniments celebrats durant tot l’any. Tomàs recorda amb molta alegria la presentació de l’Heràldica dels Aragonesos: “van posar molts jocs per a jugar, tir amb arc, bolos, diàbolo… I després vam veure la pel·lícula de la presentació”.

Per descomptat que el dia més important és el de Sant Jordi, però fa il·lusió tot, cada dia el que toca, perquè cada dia tens alguna cosa bonica per a viure, i tots els caps de setmana algun acte o sopar”, afirma Estrella.

De fet, abans de les Festes, just després de Setmana Santa, el dia 19 d’abril, faran un assaig per a xiquets, on estan convidats tots els xiquets d’Alcoi que tinguen el gust.

Font: Rodrigo Paños./


Una resposta de Entrevista a Tomàs Pascual Cantó, Sant Jordiet 2017 per la filà Aragonesos

  1. Monica ha dit:

    Es un Sant Jordiet amb molt encant, y molt simpátic un orgull pa els Alcoyans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *