lasarga ajualcoitel

La Música Nova recupera tres uniformes del segle XIX que lluirà durant l’Himne

• Tres músics de la banda lluiran aquest divendres els vestits durant la desfilada de la Festa del Pasdoble per a celebrar el 175 aniversari • José Antonio Llinares, Director de l'Himne 2017, presidirà aquesta comitiva especial que recorrerà l'avinguda País Valencià i Sant Lorenzo al compàs de “Tristeses i alegries”

La Societat Musical Nova d’Alcoi ha recuperat tres uniformes del segle XIX que mostrarà durant la desfilada de la Festa del Pasdoble en commemoració del seu 175 aniversari.

Gràcies a la informació recopilada i que està publicada en el llibre “La Nova des de 1842. Història d’una banda de música alcoiana” de José María Valls Satorres, la dissenyadora Virginia Rodrigo (Virginia Disseny) ha confeccionat aquests vestits que la Societat Filharmònica La Nova va lluir durant els primers 40 anys d’història.

Uns uniformes que avui són una realitat gràcies a la col·laboració de la Filà Domingo Miques i de l’Associació de Sant Jordi.

Tres músics lluiran aquests uniformes en la comitiva especial que la Música Nova ha organitzat amb motiu del seu 175 aniversari per a la Festa del Pasdoble. En ella també participaran altres tres músics José Guillermo Morales Ferri, Enrique Boyero Lucas i Jesús Forts Teresa, curiosament els pares dels músics que lluiran els vestits, portaran les tres banderes que la banda conserva en l’actualitat. També desfilaran expresidents i d’exdirectores.

Però el lloc més important de la comitiva està reservat per al president, José Antonio Llinares Igual, que tindrà l’honor de dirigir l’Himne de Festes.

El Director de l’Himne 2017 anirà acompanyat per la Música Nova (des de l’avinguda del País Valencià fins a la plaça d’Espanya, passant pel carrer Sant Lorenzo) que interpretarà el pasdoble “Tristeses i alegries” d’Evaristo Pérez Monllor i del que es commemora el centenari de la seua composició.

Per a la Nova serà una desfilada especial en el qual vol compartir part del seu patrimoni amb els alcoians i visitants per a celebrar el seu 175 aniversari i també serà una interpretació de l’Himne diferent, ja que ho va compondre Gonzalo Barrachina Sellés (músic i director de la Nova), perquè es compleixen cent anys des que aquesta obra va ser proclamada com l’Himne de Festes i que enguany estarà dirigit pel nostre company José Antonio Llinares.

Vestit de l’Ordre de Sant Joan

Un dels tres vestits que el públic podrà veure és l’uniforme que la Nova va incorporar en 1845, i que és característic de l’Ordre de Sant Joan. Segons conta Rodrigo, aquesta té els seus orígens en 1084 com a ordre de cavalleria militar i amb uniforme compost d’un hàbit de color negre.

Des del segle XIX, l’Ordre va estipular diverses vestimentes segons la categoria dels integrants podent portar hàbit negre o el vestit de gala amb casaca roja. La banda, en l’esmentat any, va acordar vestir el vestit de gala que està compost per una casaca de color roig amb coll, punys i tornades solapes color negre i uns pantalons color negre en els laterals. Aquest uniforme ho lluirà aquest divendres el músic de la Nova Rubén Morales Aguilar i també portarà, com llavors, el Ros, que és el barret típic d’origen militar del segle XIX.

Vestit d’estètica militar de l’època

En 1865, la banda renova l’uniforme que adquireix una estètica militar de l’època. Així el disseny, que vestirà el músic Ignacio Boyero Santacreu, consta d’una guerrera color granat de tall a la cintura i una mica entallada, amb voltes sobre el pit i sardinetes daurades. Els pantalons són celestes de cintura alta fins a la cintura i galoneado amb vius granats. Així mateix, portarà el barret Ros decorat amb galons i xicotet pompón de plomes.

Vestit de 1979

I el tercer vestit serà el que la Nova va utilitzar a partir de l’any 1879. Un uniforme més sobri i també d’origen militar compost per una guerrera blava fosc amb decoracions en coll i punys color contraste (generalment eren de color daurat), peto color grana, cordons negres en les botonadures i com a barret un Ros decorat amb galons i ploma. Aquest disseny, amb el qual desfilarà el músic Jesús Forts García, també es pot veure la forta influència militar de l’època.

Els tres uniformes, com s’ha esmentat, porten el barret Ros el nom del qual prové del General Ros d’Olano qui va introduir aquest barret en l’uniforme militar espanyol, com explica la dissenyadora Virgina Rodrigo.

 

Font: Redacció./


ajualcoiturisme

culturalcoi

 

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *