foradia subscriutegrat

S’engega un projecte alcoià per potenciar el patrimoni històric mirant cap al futur

• Persones unides pel seu afecte a la història d'Alcoi i preocupades pel seu futur ha decidit constituir l'associació LHIA • La perspectiva d'Alcoi a partir del seu llegat històric ens dóna motius suficients per a superar el pessimisme imperant en la població • El LHIA es presenta com un projecte obert a tota la societat civil alcoiana

Un grup de persones unides pel seu afecte a la història d’Alcoi i preocupades pel seu futur ha decidit constituir l’associació LHIA (Llegat Històric Industrial d’Alcoi i el seu Entorn), amb la finalitat de realçar el ric patrimoni material i immaterial creat per les anteriors generacions en la ciutat i l’entorn. I posar-ho a disposició de la societat.

Aquesta revaloració del patrimoni històric no s’enfoca des del punt de vista de la nostàlgia, sinó tot el contrari: com un punt de partida per a potenciar el futur de la ciutat. Així ho ha manifestat el portaveu de la nova associació i empresari Enrique Masià.

Perquè, tal com ha assenyalat l’historiador Gabriel Guillem, els carrers per les quals passegem i les infraestructures de les quals gaudim els alcoians i alcoianes són obra del treball, l’esforç, l’enginy i la creativitat dels nostres avantpassats.

Alcoi és una ciutat molt rica en patrimoni material i immaterial, encara que la seua major part encara estiga per descobrir i divulgar. Un exemple concret que assenyala Josep Lluís Santonja és l’Arxiu Municipal, qualitat i quantitat del contingut del qual queda sorpresa la gent que ve de fora.

Per aquest motiu, un dels objectius del LHIA és, junt amb les institucions públiques i privades, fomentar la recerca de tot el llegat històric alcoià.

Tal com ha assenyalat l’advocat Javier Jimeno, la perspectiva d’Alcoi a partir del seu llegat històric ens dóna motius suficients per a superar el pessimisme imperant en la població i mirar cap al futur amb major optimisme.

Alguns dels objectius concrets de l’associació són:

  • Promoure el Museu d’Història Industrial d’Alcoi.
  • Aconseguir que Alcoi siga declarada Ciutat Patrimoni Industrial de la Humanitat per la UNESCO.
  • El disseny d’una Ruta Turística Històrica Industrial en el territori.

D’altra banda, un dels principis bàsics del funcionament de la LHIA es fonamenta en la creació de les sinergies necessàries amb la societat civil i les entitats de l’entorn per a engegar projectes que s’enfoquen des d’aquesta perspectiva.

D’aquesta manera, el LHIA es presenta com un projecte obert a tota la societat civil alcoiana que vulga participar en ell: “volem persones amb interés pel passat i pel futur d’Alcoi, i especialment gent jove”, ha afirmat Enrique Masiá.

De fet, tal com han expressat els seus portaveus en la roda de premsa, ja són nombroses les persones i associacions que s’han adherit amb l’objectiu de formar part del projecte i cooperar amb ell.

L’acte constituent de la nova associació, obert a tot interessat, se celebrarà el dijous dia 11 a la vesprada en el Círculo Industrial d’Alcoi.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *