foradia ivace

Ontinyent exhuma afusellats per la dictadura franquista

• L’equip de forenses ha trobat restes d'almenys quatre individus en el nínxol 266, i en el 267 un taüt del qual no tenia constància el registre municipal. • Enviaran les mostres a un laboratori de genètica a Madrid on es faran les proves d'ADN i les compararan amb les dels familiars

Ontinyent ha exhumat els nínxols 266 i 267 del cementeri d’Ontinyent. Una actuació on els experts esperen trobar les restes de diverses persones afusellades el 15 de desembre de 1939, i on després d’obrir els sepulcres, l’equip d’experts forenses ha trobat les restes d’almenys quatre individus en el nínxol 266, i en el 267 un taüt del qual no tenia constància el registre municipal.

A banda de representants de tots els partits polítics de la Corporació, han estat presents a la cita nombrosos familiars de les víctimes de la repressió franquista. Un d’ells ha sigut Concha Díaz, neboda de Rafael Bataller, qui va ser afusellat als 27 anys.

Cocha va ser el testimoniatge primari que va ajudar a situar als cossos, en haver traslladat personalment les restes, en bosses de plàstic, de la fossa comuna al nínxol 266 durant la dictadura. “Des de llavors sempre li hem portat flors al mateix lloc”, explica la germana de Concha, María Díaz.

Hui vivim un dia històric i crec que Ontinyent és una ciutat més digna perquè hem fet justícia, hem reparat una qüestió que fa 70 anys que s’esperava i que és per fi una realitat”, ha remarcat Rodríguez, Alcalde d’Ontinyent i President de la Diputació de València.

El treball que queda per fer prendrà entre uns 6 i 8 mesos. Primer, l’equip d’antropòlegs forenses individualitzaran les restes, que es troben barrejades. A continuació, enviaran les mostres a un laboratori de genètica a Madrid on es faran les proves d’ADN i les compararan amb les dels familiars.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *