foradia pressupostparticipatiualcoi

Francesc Pou: “la lectura ens farà lliures de pensament”

• Les lletres són la base del pensament, i el desenvolupament del pensament ens farà éssers més lliures • Per crear hàbit de lectura res millor que les novel·les. I no cal anar més lluny d'aquestes terres de la Mariola per trobar uns excel·lents novel·listes

Hem parlat amb professionals de l’escriptura perquè realitzen una valoració sobre la percepció que tenen sobre la lectura i el seu paper social i individual. Per a què serveix llegir? Té algun benefici o és ximplement qüestió de gust? Vivim en una societat on es llig prou? Quines lectures ens recomanen els nostres escrifrancesptors?… A continuació, ens respon Francesc Pou.

Creus que l’hàbit de la lectura està ben instal·lat en la nostra societat?

Pense que no, perquè està plantejat com a hàbit individual i arrossega la ferotge competència dels estris informàtics (ordinador, internet, telefonia mòbil…) que estan poc a poc aclaparant el temps d’esbarjo del consumidor de llibres, en detriment d’aquesta activitat.

Per què és recomanable la lectura com a hàbit?

Les lletres són la base del pensament, i el desenvolupament del pensament ens farà éssers més lliures dintre d’una societat que, dissortadament, mitjançant la tecnologia tracta d’uniformitzar, tot despersonalitzant els individus per fer més senzill i efectiu llur control i manipulació, no per possibilitar el desenvolupament general, sinó per augmentar descaradament els beneficis de les classes dominants que exerceixen el poder econòmic, social i cultural.

La lectura ens farà lliures de pensament, premissa indispensable per acarar la llibertat de l’individu i de la societat.

Quina lectura o lectures recomanaries?

Per crear hàbit res millor que les novel·les. I no cal anar més lluny d’aquestes terres de la Mariola per trobar uns excel·lents novel·listes reconeguts arreu del nostre País. Noms? Silvestre Vilaplana, Francesc Gisbert, Jordi Botella, Francesc Bodí per fer-ne un llistat mínim.

Quan l’hàbit està adquirir és hora de despertar els sentits mitjançant la literatura escrita. Heus ací el paper de la poesia. Ens ensenya a valorar la bellesa del llenguatge escrit en formes d’expressió que no són les acostumades. I si ací haig de dir algun nom, permeteu-me que siga el del Mestre Joan Valls, tot coincidint amb el centenari del seu naixement. Una vegada la poesia valsiana haja captivat el lector, aquest pot lliurar-se a gent com ara Marc Granell, Vicent Andrés Estellés, el nostre paisà Manel Rodríguez-Castelló, i un llarguíssim etcètera.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *