foradia subscriutegrat

De Mare a Mare: “l’afecte i l’estima són imprescindibles per a la criança”

• Rosana Gadea i Agnés Ortega desmunten alguns mites sobre la maternitat, ens ofereixen alguns consells i reivindiquen algunes millores necessàries. • "Ens fan creure que ser bons pares és comprar els millors productes als xiquets, i no és així, l'estima és fonamental".

De Mare a Mare és una associació alcoiana d’ajuda mútua entre mares: els seus membres s’encarreguen de millorar i d’ajudar amb totes les qüestions relatives a la maternitat (el procés d’embaràs, la criança, les relacions socials…).

Rosana Gadea i Agnés Ortega són, respectivament, presidenta i secretaria de l’associació. En la conversa que hem tingut desmunten alguns mites, ens ofereixen alguns consells fonamentals i reivindiquen algunes millores necessàries per a la bona maternitat.

Mites, estereotips, incomprensió social… La imatge que s’ha implantat durant els últims anys sobre la maternitat no és del tot reial i objectiva: “s’ha conformat un estereotip on només es veu la part més bonica de la maternitat, però ser pares en aquesta societat és complicat, perquè no n’hi ha possibilitats de conciliar amb la vida laboral, no n’hi ha una educació prèvia i n’hi ha al respecte molta desinformació”.

I aquesta és precisament una de les tasques de l’associació De Mare a Mare: informar i sensibilitzar a la població sobre les pràctiques de la maternitat que són millors per al desenvolupament dels xiquets i de les famílies.

Tal com ens comenten Rosana i Agnés, l’afecte i l’estima són recursos imprescindibles per al bon desenvolupament dels xiquets. Però la societat capitalista en la qual vivim no facilita que la criança dels xiquets estiga basada en aquestes emocions: “ens fan creure que ser bons pares és comprar els millors productes als xiquets, i no és així, l’estima és fonamental“.

Un dels primers inconvenients a l’hora de la bona criança és la inexistència de plans de conciliació laboral per a les mares i els pares: “s’hauria de facilitar que l’atenció per part dels pares als xiquets fos complet durant, almenys, d’un any de vida, amb especial importància de l’atenció de la mare. Però actualment les ajudes públiques i els permisos de maternitat tenen una duració de no més de 16 setmanes a Espanya”.

D’aquesta manera, “et veus obligada a triar si cries als teus fills i no estàs en el món laboral, o continues en el món laboral a costa de delegar la criança i no dedicar tant temps als fills com vols”. No succeí així per exemple a alguns països nòrdics on l’Estat de Benestar està molt més desenvolupat que a Espanya i on sí que existeixen permisos més duradors.

La conclusió és que a Espanya “no està gens valorada la criança dels xiquets, especialment durant els primers mesos de vida, que són fonamentals per al posterior desenvolupament psicològic i emocional de les persones”.

Són molts els mites consolidats a la nostra societat i molta desinformació sobre les bones pràctiques de maternitat. Per exemple, “que la llet materna no alimenta i que cal complementar-la amb altres productes, que n’hi ha determinats aliments roïns o que la cervesa no afecta l’embaràs“.

Altre element que forma part de la desinformació popular és el fet de desconéixer que “n’hi ha una sèrie d’estratègies perquè les mares i els pares puguen optimitzar el temps de descans durant els primers mesos de vida dels xiquets, però normalment la gent les desconeix”.

A aquest problema de desinformació se suma el fet que “no se’ns prepara per a ser mares ni pares. Encara que cal destacar que a Alcoi ha sorgit una iniciativa institucional per ajudar als pares a conformar un vincle segur amb els bebés (APPI, un programa que du a terme la regidoria de Benestar Social)”.

Algunes qüestions bàsiques per a la criança i que De Mare a Mare treballa per fomentar són: la lactància materna fins als sis mesos de vida del bebé (extensible fins als dos anys), la lluita contra la violència obstètrica (la manca de cures abans, durant i després del part), les estratègies per a optimitzar el descans dels pares durant els primers mesos de vida, la criança des de l’apego i l’afecte…

Per a fer-ho, De Mare a Mare compta amb un grup de lactància on totes les seues membres comparteixen experiències i s’ajuden amb consells i orientacions per a dur la maternitat de la millor de les maneres: “la criança s’ha de dir a terme acompanyada. A més, de vegades la criança resulta especialment complicada per qüestions socials, familiars o laborals, dins del nostre grup ens donem suport les unes a les altres. Ens reunim tots els divendres a partir de les 17:00 al Centre social de la Zona Nord”.

És notable l’activitat que du a terme l’associació per a sensibilitzar a la població de la importància de la maternitat i de les seues bones pràctiques. A més de xerrades i actes de conscienciació i difusió d’informació (per exemple per a desmuntar mites de criança o sobre la compatibilitat de medicaments amb la lactància), De Mare a Mare va realitzar una campanya de signatures per aconseguir “que les cesàries que es realitzen a Alcoi estiguen més humanitzades, perquè el moment de donar a llum és molt important per a la mare i per al bebé

Per a ajudar a humanitzar la maternitat, cal afegir que, De Mare a Mare està en contacte directe amb el servei de paritori de l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, del qual tant Rosana com Agnés afirmen que “ofereix un servei de maternitat molt bo, de fet, tenen un premi de l’OMS per bones pràctiques“.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *