foradia mediambient

Alcoi en quinze dies: les noves tecnologies i el bé comú 

• Les possibilitats que ens dóna la indústria 4.0 i les seues eines pareixen tretes de la més creativa literatura de ciència ficció • És important que la ciutadania estiga atenta als canvis que duguen a terme empreses, institucions i organitzacions socials


El que ocorre durant 15 dies a la nostra localitat no és de summa transcendència si ho comparem amb la velocitat amb la qual estan produint-se els exponencials canvis.

Així i tot, els petits fets dels quals som directament testimonis, sí que són com pedretes que, estiguen ben o mal col·locades, fan el camí de la història.

Recentment, l’empresa alcoiana AITEX va organitzar una jornada per estudiar i debatre sobre l’impacte de les noves tecnologies en el sector tèxtil de la zona. Un debat que no a soles afecta el sector tèxtil sinó a tot el model productiu de la zona i, per tant, al futur de la nostra societat.

Les possibilitats que ens dóna la indústria 4.0 i les seues eines (digitalització, visió artificial, internet de les coses, wereables, sensors…) pareixen tretes de la més creativa literatura de ciència ficció. Però no, són reials. I han de ser ben aprofitades per al bé comú (que també existeix la possibilitat que s’utilitzen contra l’interés públic).

Un exemple interessant i positiu, no massa excepcional però si de gran utilitat pública, és la creació de la Biblioteca Virtual Alcoiana. La gran quantitat de patrimoni documental amb la que compta l’Arxiu Municipal d’Alcoi se socialitza: queda a l’abast de qualsevol persona que tinga internet. De moment ja són 54.250 documents els que s’han digitalitzat, un bon punt de partida.

Per altra banda, les noves tecnologies ens donen l’oportunitat de connectar amb qualsevol lloc del món. El més interessant és aprendre de les millors experiències per a poder aplicar-les a la nostra realitat.

Un exemple recent d’aquest avantatge es materialitza en la iniciació de la Fira del Modernisme Alcoiana que tindrà lloc en setembre. N’hi ha localitats com Terrassa on han fet de l’art i l’arquitectura modernista un recurs turístic. Alcoi ha pres exemple d’aquesta experiència. I és que és molta i de molta qualitat la cultura modernista de la localitat: el següent pas és aprofitar-la per a mirar el futur.

La quarta revolució industrial implica que, segons estudis de rigor, entre el 40 i el 55% dels treballs actuals d’Espanya siguen susceptibles de ser automatitzats. Possiblement dins de tan sols 5 anys s’hagen destruït moltes ocupacions i hagen sortit de noves.

En aquest sentit, les noves tecnologies, que avancen a nivells exponencials, seran el futur de la nostra societat. De fet, si n’hi haguera voluntat per part dels poderosos, la tecnologia podria resoldre la majoria de problemes que pateix el nostre món, entre elles la pobresa i la desigualtat.

Sense anar més lluny, Cáritas d’Alcoi, segons ha informat recentment, ha hagut d’ajudar a 1.400 alcoians i alcoianes durant 2016 a cobrir les seues necessitats bàsiques. La pobresa i l’exclusió social són problemes estructurals que poden i han de ser resolts.

Per aquest motiu, és important que la ciutadania estiga atenta als canvis que duguen a terme empreses, institucions i organitzacions socials. I a partir d’ací aplaudir el que estiga ben fet, criticar el que estiga mal fet i reivindicar el que siga necessari. Em quede amb la cita de Cáritas en nom del papa Francisco: la societat ha de desenvolupar “un compromís que possibilite el canvi social”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *