L’Ajuntament d’Alcoi insta al Govern Valencià a recuperar la filosofia a les aules
• A la moció s'ha remarcat la unanimitat que existeix al voltant de la recuperació de la filosofia a les aules • Es ratifica per unanimitat al Ple d’Alcoi la moció de l'Assemblea de professorat de Filosofia que insta al Govern Valencià a fer la filosofia estudi obligatori de l'ensenyament valencià.
Es ratifica per unanimitat al Ple d’Alcoi la moció de l’Assemblea de professorat de filosofia del País Valencià que insta al Govern Valencià a fer de la filosofia de 4t d’ESO i la història de la filosofia de 2n de Batxillerat un estudi obligatori de l’ensenyament valencià.
L’Assemblea de professorat de Filosofia del País Valencià ha presentat una moció a l’Ajuntament d’Alcoi per instar al Govern Valencià a recuperar la filosofia a les aules de Batxiller.
Aquesta proposta ha tingut el suport unànime de tots els Grups Polítics representats al Ple (PSOE, Guanyar Alcoi, Ciudadanos, PP i Compromís) i per tant ha sigut proclamada com a Declaració Institucional.
Amb aquesta Declaració s’insta al Govern Valencià a fer la filosofia de 4t d’ESO i la Història de la Filosofia de 2n de Batxillerat estudis obligatoris de l’ensenyament valencià per formar una ciutadania reflexiva, democràtica i crítica pel curs 2017-18.
L’encarregat de la lectura del text, Jesús Giner, en representació i com a membre de l’Assemblea de professorat de filosofia del País Valencià i director de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi, ha manifestat al Ple que “la Filosofia al País Valencià es troba en una situació límit”, explicant que “per una banda, la LOMQE li va treure l’obligatorietat en 4t d’ESO i en 2n de Batxillerat al curs 2016/17; d’altra banda, el Govern Valencià, en els dos anys que porta governant, no ha sigut capaç de fer el mateix que autonomies amb la nostra mateixa llengua com Balears o Catalunya, i d’altres com la Comunitat de Madrid, Múrcia, Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Navarra i Canàries”.
Giner ha assenyalat que ja existeixen resolucions dictades per Les Corts Valencianes amb les quals s’intava al Govern Valencià a què reformés el Decret 87/2015 per a fer obligatòries la Filosofia a 4t d’ESO i la Història de la Filosofia a 2n de Batxillerat.
A la moció s’ha remarcat la unanimitat que existeix al voltant de la recuperació de la filosofia a les aules i que, malgrat això “la Conselleria contesta que no es pot blindar la Filosofia, ja que alteraria la planificació dels centres educatius; a més a més, diu que està en preparació un Decret de Secundària pel curs 2018-19”
L’Assemblea de professorat de filosofia del País Valencià considera que aquestes raons “no són admissibles”, ja que “cada curs es fan modificacions a corre-cuita a les planificacions dels centres escolars i no passa res (un exemple és el curs que es va modificar l’horari de Religió). Fer un Decret que modifiqués l’article 36 del Decret 87-2015 no provocaria cap alteració a cap plantilla de cap centre d’ensenyament, ja que totes les matèries optatives que poden oferir els centres educatius, en 4t d’ESO i en 2n de Batxillerat, serien cobertes per l’alumnat”.
Giner ha conclòs la lectura de la moció, remarcant que és preocupant que “la generació del curs 2016/17 no ha tingut la formació filosòfica que tothom és d’acord que és necessària, i no es deu permetre que hi haja una segona, la del curs 2017-18”.
Moltes gràcies per defendre la filosofia i el seu paper en la formació de persones/ciutadans/bes crítiques. #FilosofiaPV