Albiol trasllada a Brussel·les la persecució de tuiters activistes per part de l’Estat espanyol
• “Estem veient com hi ha persones que són jutjades per enaltiment del terrorisme per fer un acudit o un tuit amb determinada ironia” • "Seguirem treballant des de Brussel·les per frenar aquesta onada de repressió que amenaça els drets elementals més bàsics d’una societat democràtica”
Durant els últims anys hi ha hagut a Espanya casos de diferents persones encausades per expressar opinions a xarxes socials o a cançons.
La portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol ha organitzat una sèrie d’iniciatives a Brussel·les per donar a conéixer i denunciar la situació de persecució i retallada de la llibertat d’expressió que es viu a l’Estat espanyol.
Albiol ha explicat que els darrers anys s’està vivint “un retrocés en les llibertats i un increment de la repressió” a l’Estat espanyol lligats a “les polítiques econòmiques de retallades de drets laborals, als serveis públics o a les pensions” per part del govern central del Partit Popular.
Retallades que “han estat font d’atur, pobresa i precarietat” i han generat “una contestació de la societat civil organitzada” a la qual el govern ha respost amb un enduriment del Codi Penal.
A la criminalització de la protesta social s’ha afegit, en paral·lel, el control i repressió que s’està exercint a les xarxes socials, sobretot a Twitter, i que ha assegut a la banqueta dels acusats i fins i tot condemnat a anys de presó a “activistes, periodistes, còmics o artistes” que estan sent perseguits pel contingut dels seus tuits, per les seues cançons, o per portar a terme protestes pacífiques.
Durant dos dies, el cantant César Strawberry, la tuitera Cassandra Vera i representants dels encausats per demanar al festival Rototom que no contractara al cantant Matisyahu per la seua activitat prosionista, han mantingut reunions de treball amb representants d’institucions europees i han participat en meses redones i han explicat els seus casos.
Les jornades han coincidit amb el segon aniversari de la ‘Llei mordassa’, “una legislació que converteix l’Estat en repressiu”, en vulnerar “els drets fonamentals que diu protegir i fins i tot la legislació europea”.
D’ahí que “estem veient com hi ha persones que són jutjades per enaltiment del terrorisme per fer un acudit o un tuit amb determinada ironia”. Una situació paradoxal, indica Albiol, “ja que s’està criminalitzant a algú per fer una broma sobre Carrero Blanco, però no s’està jutjant als criminals franquistes”, o quan “es persegueix als activistes pels drets del poble palestí i del BDS”, però no es condemna la política criminal de l’Estat d’Israel.
Albiol conclou que tant les reunions com els actes públics han estat molt útils de cara a aconseguir que les institucions europees s’impliquen en la lluita per defensar les llibertats i els drets de la ciutadania, els quals estan sent vulnerats sistemàticament pel govern espanyol i el seu aparell judicial: “seguirem treballant des de Brussel·les per frenar aquesta onada de repressió que amenaça els drets elementals més bàsics d’una societat democràtica”.
Comenta i participa-hi