lasarga ajualcoipresuparticipa

Alcoi en quinze dies: els desitjos que volem veure materialitzats

• Tots voldríem veure avançar projectes que poden espentar a Alcoi cap a una nova època d’avantguarda i prosperitat. • La solució passa també perquè les alcoianes i els alcoians ens impliquem en els assumptes d'interés públic: cal estar informats, atents, vigilants, actius i constructius

Han passat dos anys des de les últimes eleccions municipals. Tots voldríem veure avançar projectes que poden espentar a Alcoi cap a una nova època d’avantguarda i prosperitat.

Tots voldríem veure com s’alça de nou el nostre sector industrial, que Alcoi siga un atractiu turístic famós i reconegut, que ens consolidarem com una ciutat universitària, que els comerços i els serveis pogueren prosperar, que es donaren les condicions òptimes per la innovació cultural i el desenvolupament social…

Tots voldríem que els jóvens tingueren oportunitats de fer un projecte de vida a la seua terra. Voldríem que no n’hi haguera gent buscar-se la vida entre els contenidors de brossa (gent que fa uns anys tenia un treball normal). Que les alcoianes i alcoians pogueren viure, en definitiva, instal·lats en l’evolució i el benestar.

Però vivim una realitat que ho complica tot.

Primerament assenyalaria que les competències municipals són molt escasses: el poder de canviar les coses de veritat està centralitzat per aquest ordre de menor a major: l’Estat, Europa, i el capital financer.

És a dir, Alcoi camina a remolc en la direcció que marquen els poders superiors, que en general no tenen més interés que acumular més i més poder. I la direcció hegemònica, tant en Espanya com en Europa, és la neoliberal, que és la tendència ideològica que treballa, síntesis, per fer més rics als més rics.

En aquest context, la solució per a eixir d’aquesta direcció que ens imposen des de dalt i que obstaculitza els desitjos anomenats que tots voldríem veure materialitzats a la nostra terra, passa inevitablement per deixar de sucumbir als principis neoliberals (privatitzacions dels serveis públics, mercantilització dels drets bàsics, individualisme com a forma de vida, negocis sense escrúpols com a forma d’èxit…).

No és aquesta cosa senzilla, perquè lluitar contra tot això implica lluitar a contracorrent i trencar una manera de pensament que ens inculquen dia a dia des de grans corporacions de comunicació neoliberals. Però a mitjà i llarg termini és una condició necessària per al desenvolupament local. I la responsabilitat de fer-ho recau sobre tots els agents socials: polítics, empreses, associacions i la gent del carrer.

Cal ser conscients que tots som persones humanes i que tenim els mateixos drets fonamentals. Que els diners són necessaris per a viure, però que l’avarícia es tradueix en patiment (personal i col·lectiu). Que vivim en societat, que la prosperitat meua depén de la del meu veí.

Però també hem de ser conscients que el neoliberalisme, a més d’estar implantat en els valors de la societat, està present també en les dinàmiques de funcionament de les institucions i l’esfera pública. La solució, per tant, passa també, perquè les alcoianes i els alcoians ens impliquem en els assumptes d’interés públic: cal estar informats, atents, vigilants, actius i constructius. Formar part de la realitat i l’actualitat. Cal intervenir pel bé comú: formar part dels desitjos que volem veure materialitzats a Alcoi.

Font: Rodrigo Paños./

reactivalcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *