lasarga ajualcoitel

Màrius Ivorra: “la nostra llengua ha d’estar present a tot arreu”

• “Durant molts anys, i especialment en l’època del PP, la nostra llegua ha estat oblidada i menys preada per part de les institucions" • Per augmentar el seu ús, Màrius proposa com a primer pas, l’educació i l’ensenyament, “els joves han de sentir-se còmodes amb la llengua”.

La llengua és el mitjà de comunicació que tenim les persones per a comunicar-nos, per a expressar sentiments, emocions, per a raonar, per a pensar, per a queixar-nos, per a enfadar-nos, per a estimar-nos, per a somiar, per a fer la nostra vida, per a construir la societat i el món…

La llengua conformar la cultura i la identitat d’un poble. Com major és el seu ús, major el seu vocabulari, més rica la seua sintaxi, més amples els seus horitzons, major qualitat i profunditat d’expressió, major la seua riquesa.

De la mà d’algunes persones amb una capacitat d’influència i de construcció de societat important, volem conéixer quina és l’actualitat de l’ús del valencià i com es pot millorar.

Per a Màrius el valencià “és la llengua pròpia i històrica dels valencians. És la forma amb la qual visc i em relacione amb el món. És la que m’ha modelat com a persona”.

Des del seu punt de vista, “durant molts anys, i especialment en l’època del PP, la nostra llegua ha estat oblidada i menys preada per part de les institucions, just aquelles que tenen l’obligació de recuperar el valencià”.

No obstant això, “actualment els nous governs del canvi estan treballant per aconseguir una llegua viva, actual i amb un bon futur”. Pensa que, a poc a poc, “estem recuperant eixa part indispensable de la nostra cultura”.

Per augmentar el seu ús, Màrius proposa com a primer pas, l’educació i l’ensenyament, “els joves han de sentir-se còmodes amb la llengua”.

I com a polític afirma que “la nostra tasca és potenciar que aparega el valencià a tot arreu de la nostra vida quotidiana, com a la televisió, cinema, literatura, música, afavorir etiquetats de productes…”. En definitiva, “la nostra llengua ha d’estar present a tot arreu”.

Font: Rodrigo Paños./


culturalcoi

ajualcoiturisme

 

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *