foradia subscriutegrat

Compromís proposarà avaluar el risc de la Xylella fastidiosa a Alcoi

• Des de Compromís comuniquen que estan seguint amb preocupació “aquesta bacteriopatia que pot suposar un greu dany irreversible" • Vist que Xylella es propaga amb facilitat es plantejarà un prec en el plenari perquè se n’avalue el risc a Alcoi

Durant els últims mesos, s’han detectat dos focus del bacteri Xylella fastidiosa a les nostres comarques, en concret a Guadalest i Benimantell. Aquest bacteri infecta les espècies llenyoses, i provoca la seua mort en menys d’1 any.

En les nostres comarques, l’afecció en els arbres d’interès econòmic serien els principals afectats. Oliveres, ametlers, cirers, parres i cítrics podrien haver de ser arrencats massivament si la plaga s’extingira.

Des de Compromís comuniquen que estan seguint amb preocupacióaquesta bacteriopatia que pot suposar un greu dany irreversible per a la ja tan minvada agricultura en la comarca. Xylella podria convertir-se en la nova Phylloxera que tant va canviar la fesomia i les relacions socioeconòmiques en l’Europa de finals del XIX i principis del XX”.

Per aquests motius, des de la formació política han plantejat a la Mancomunitat de l’Alcoià-Comtat que realitze xerrades divulgatives, poble per poble, ajustant-se als horaris que vinguen bé als maseros, per explicar-los detalladament què és Xylella, quines implicacions té, quines mesures de contenció s’estan aplicant, quina diferència hi ha entre contenció i erradicació, quines compensacions econòmiques contempla Conselleria en cas que s’haguera d’arrencar tota una finca, com s’ha d’actuar en cas de detectar-se, quines són les analítiques d’ofici que s’estan fent per la zona… una sèrie de qüestions necessàries que calmen als maseros més espantats i informen els que encara no saben de què es parla.

Al plenari d’Alcoi plantejaran una moció en els mateixos termes adreçada al Consorci de les Comarques Centrals.

Per últim, i vist que Xylella es propaga amb facilitat per les espècies llenyoses ornamentals (com el baladre o Polygala) es plantejarà un prec en el plenari perquè se n’avalue el risc i es propose la seua substitució en els parcs i jardins alcoians en cas que així es considere adient per part dels tècnics.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *