foradia mediambient

Consells d’estalvi per a les despeses de la tornada al col·le, que pugen un 7%

• La mitjana de despesa per alumne se situa entre 178 € i 1.640 € • Destaquem algunes recomanacions elaborades per la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana per a optimitzar els recursos

Uniformes, material, menjador, llibres i transport són els principals conceptes que configuren la despesa de la tornada al col·le per al curs acadèmic. Aquesta despesa ha ascendit entorn d’un 7% respecte a l’any passat.

La mitjana de despesa per alumne és:

  • 178 € per alumne escolaritzat en un centre públic,
  • 591 € per als concertats i
  • 1.640 € si s’opta per un centre privat.

A aquestes quantitats cal afegir el cost dels llibres si no es participa en Xarxa Llibres, 300 € de mitjana, ja que poden variar en funció del curs escolar que es realitze, i el cost del transport escolar si es requereix, uns 130 € de mitjana.

En el cas del col·legi públic les despeses que en principi cal afrontar són el material escolar, i si escau el servei de menjador escolar. Si el col·legi és concertat, a aquestes despeses cal afegir habitualment el desemborsament de l’uniforme, que oscil·la al voltant de 387 €. Si el col·legi és privat, la xifra ascendeix als més de 1600 € el primer mes, ja que cal abonar a més la mensualitat, el transport, menjador i assegurances.

Vicente Inglada, Secretari de la Unió de Consumidors, considera que la pujada és mínima pel que fa a l’any passat, i destaca l’estalvi important que ha suposat per a les famílies la millor gestió per part de la Consellería d’Educació del programa Xarxa Llibres, que en alguns casos suposa l’estalvi de quasi 350 euros per fill, xifra molt considerable en el cas de famílies amb més d’un fill.

Inglada ha assenyalat que “la Generalitat ha realitzat un gran esforç en inversió pública, fins i tot en centres concertats i considera que cal seguir implantant millores en la gestió del programa i fins i tot estudiar possibilitats que minoren la compra de material escolar per a evitar majors despeses.

Recomanacions per a optimitzar recursos

Són moltes les famílies que durant aquestes dates estan duent a terme els preparatius perquè al setembre estiga tot preparat per a l’inici del curs escolar. A continuació destaquem algunes recomanacions elaborades per la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana per a optimitzar els recursos.

  • És convenient portar un control de les despeses relacionades amb la volta al col·le: conéixer al detall totes les despeses ajudarà a reduir l’import total.
  • Repassar tot el material escolar de casa i fer una llista del que realment es necessita.
  • No comprar tot el material alhora en el mateix establiment, ja que pot haver-hi variacions de preus d’uns llocs a uns altres.
  • No deixar-se portar pels desitjos del menor, al que a més cal inculcar valors com el respecte i la conservació dels seus útils de treball.
  • Fugir de les marques o dels productes escolars amb recursos publicitaris, suposen un increment elevat del preu del producte final.
  • No acudir a crèdits ràpids per al finançament de les despeses, ja que tenen uns alts interessos que poden perjudicar l’economia familiar.

Finalment cal destacar que la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana sol·licita a les diferents Administracions la necessitat d’incrementar les ajudes als xiquets en risc d’exclusió social perquè disposen de les mateixes oportunitats que la resta de l’alumnat de la nostra Comunitat.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *