foradia subscriutegrat

Jordi Santonja: “unes polítiques diferents de les del PSOE i el PP són necessàries”

• Jordi Santonja ens ofereix la seua valoració sobre diferents temes municipals: la gestió del PSOE, l'empresa pública, l'acudit de Sedano... • Santonja incideix en el fet que Guanyar pot aconseguir l’alcaldia a les següents eleccions municipals


Jordi Santonja és coordinador d’Esquerra Unida en el municipi d’Alcoi. En aquesta entrevista ens comenta l’actualitat de la seua formació i la seua opinió sobre alguns temes candents a Alcoi.

La situació actual d’Esquerra Unida, tal com ens comenta el seu coordinador, “és complicada”, perquè dins d’ella n’hi ha dues sensibilitats: la de qui considera positiu els processos de confluència que s’han donat en els últims anys, i la de qui prefereix una formació més autònoma.

Aquesta diferència de visions, no obstant això, no existeix a Alcoi (i en general tampoc a les comarques del voltant), on la postura de confluència amb la plataforma municipal Guanyar Alcoi va ser unànime.

“La confluència amb Guanyar Alcoi m’agrada, perquè s’ha creat un espai que ha permés que participe nova gent, gent que d’altra manera, per exemple, no haguera participat ni s’haguera presentat mai a unes eleccions: ha enriquit molt a la formació”.

Santonja valora l’activitat política de Guanyar Alcoi com “molt bona”, entre ella destaca l’aposta de la gestió pública enfront de la privatització dels serveis públics, que els edificis públics consumisquen energies verdes únicament, la creació de la mesa per a la redacció d’estatuts i creació de l’Empresa Municipal, la creació dels espais cardioprotegits…

La coherència ideològica, la fermesa en els posicionaments i la defensa de la veritat són valors que Santonja reivindica de la plataforma.

Un dels temes on es concreten és en la proposta que Guanyar ha fet recentment demanant la separació dels temes religiosos i els polítics en la figura de la Verge dels Lliris, declarada Alcaldessa perpetua. Santonja argumenta que “la Constitució espanyola contempla la separació entre església i Estat, inclús ho diu el Papa Francisco. A més aquest títol es va declarar durant la dictadura de Franco”. És una qüestió en la qual estan d’acord inclús regidors del PSOE, ens comenta Santonja, “a molts els obliguen a assistir a actes religiosos i no els agrada”. Així i tot, el coordinador d’Esquerra Unida defensa que estaria d’acord amb la vinculació política i religiosa de la Verge si el poble ho manifestara mitjançant un procés democràtic.

Respecte al recent acudit de Jorge Sedano al Plenari que bromeja sobre violacions, Santonja considera que “estava fora de lloc i que Sedano s’ha passat tots els pobles”, perquè les violacions i les seues conseqüències estan a l’ordre del dia, i el masclisme és un problema al qual tots els partits polítics han de fer front. Considera negatiu que tant Compromís, com el PSOE i el PP “hagen callat al respecte”. I critica especialment a l’alcalde d’Alcoi per no censurar el comentari en el Plenari.

Pel que fa a la creació d’una empresa pública per part de l’Ajuntament, a proposta de Guanyar, Santonja considera que és un pas positiu per a la ciutat, però critica que el PSOE no vulga aprofitar-la per a remunicipalitzar serveis bàsics dels alcoians com la brossa, l’aigua i els autobusos: “El POSE la vol només per a rescatar el matadero i, potser, per a alguna cosa d’assistència domiciliària”.

Des del punt de vista de Santonja, la gestió de la ciutat per part del PSOE, a exepció de la part econònica, no està sent bona, “perquè amb tan sols 8 regidors no es pot governar, s’escapen moltes coses: si agafes moltes regidories no arribes, i és una llàstima perquè avui dia costa trobar a Alcoi coses ben fetes”.

Finalment, Santonja incideix en el fet que Guanyar pot aconseguir l’alcaldia a les següents eleccions municipals, i així “demostrar als alcoians que unes polítiques diferents de les del PSOE i el PP són possibles i necessàries”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *