foradia pressupostparticipatiualcoi

Descobrir la història i els encants de La Sarga

• En els abrics rocosos del Barranc de la Cova Foradada es troben les pintures rupestres de La Sarga, amb representacions dels tres estils artístics del període Neolític • El calendari de les visites (gratuïtes i guiades), s'ha establit durant el matí dels quatre diumenges del mes de setembre i els dos primers d'octubre


L’oferta cultural i turística d’aquestes comarques té un atractiu singular en la partida de la Canal d’Alcoi, en les proximitats del caseriu de la Sarga i la urbanització de l’Estepar, on es localitzen dos enclavaments arqueològics d’excepció declarats Bé d’Interés Cultural.

En els abrics rocosos del Barranc de la Cova Foradada es troben les pintures rupestres de La Sarga, amb representacions dels tres estils artístics del període Neolític, que tenen una antiguitat entre 7.000 i 5.000 anys. Destaquen, pel seu caràcter excepcional, les superposicions de motius de l’Art Llevantí sobre uns altres de l’Art Macroesquemàtic així com la varietat de figures representades i el seu bon estat de conservació.

Les pintures de la Sarga, des de 1998, formen part de la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’Ajuntament d’Alcoi té a càrrec seu la tutela d’aquest patrimoni i el règim de visites. El Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó d’Alcoi, actua com a centre d’interpretació i informació d’aquestes pintures prehistòriques.

El calendari de les visites (gratuïtes i guiades per un expert) per al que resta d’any, s’ha establit durant el matí dels quatre diumenges del mes de setembre i els dos primers d’octubre, en torns de visita que tenen el seu inici (en el mateix jaciment) a les 10,30h11,30h i 12,30 h. No es precisa reservar.

La Ruta Arqueològica de la Canal i el poblat ibèric del Puig

En les proximitats de la urbanització de l’Estepar, sobre una elevació que domina el Barranc de la Batalla, trobem les restes del poblat ibèric del Puig (segle IV a. de C.), en el qual destaca una torre que defensava el seu únic accés, i el basament d’alguna de les cases d’aqueixa ciutat ibèrica, les restes de la qual han sigut recentment consolidats.

Aquesta zona del terme d’Alcoi posseeix, a més, un atractiu especial per a la pràctica del senderisme i el ciclisme. La Via Verda, que recorre el traçat de l’inacabat ferrocarril d’Alcoi a Alacant, al costat de diversos camins ramaders o vies pecuàries que a ella conflueixen, ha permés dissenyar la denominada “Ruta Arqueològica de la Canal”, a través de la qual pot accedir-se a les pintures de la Sarga i al Puig. En l’àrea de descans de l’Estepar existeix un panell amb informació d’aquesta ruta arqueològica, o també en el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Moltó d’Alcoi.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *