Alcoi en quinze dies: comerç local, pel bé comú
• Hem de procurar consumir productes dels comerços de la nostra localitat o del nostre territori. • És aquesta l’única manera de vetlar per l’economia local, pel treball de qualitat, per la responsabilitat mediambiental... en definitiva, pel bé comú.
Cada cop depenem més de les grans superfícies i multinacionals. Aquestes tenen una presència en les nostres vides gradualment més ampla i determinant. Amb l’alimentació, la roba, els aparells elèctrics, productes de la llar…
Ens aporten alguns avantatges: rapidesa en la compra i preus competitius. Però els inconvenients que aporten són més profunds i rellevants.
Per una banda, moltes d’elles guanyen diners gràcies a l’evasió d’impostos, ja que compten amb mecanismes fiscals sofisticats per a fer-ho. Per altra banda, tenen poder per a negociar amb l’Estat i per a comprar voluntats (en els, ara “presumptes”, comptes de Bárcenas constaven grans empreses d’aquestes). Altre tema, el treball precari que generen contractant mitjançant empreses subcontractes, escurant sous i condicions laborals, abusant dels proveïdors…
Altre tema important, les condicions de fabricació i distribució dels seus productes: en moltes ocasions han sigut realitzats per mà d’obra esclava, treballadors sense drets; i, podent-se fabricar en el nostre territori, provenen de milers de km. És el cas de la roba d’Inditex, per exemple.
Altre inconvenient: la quantitat de comerços locals que han de tancar cada cop que s’obri una gran superfície a la localitat: un 30% del mateix sector (en quatre anys), segons conclou estudi de María Sánchez, investigadora de l’Institut d’Economia de Barcelona. Això amb la perduda de llocs d’ocupació que comporta.
S’hauria d’investigar el seu impacte en l’economia local. No sabem xifres però sí tendències. Si la plusvàlua dels treballadors (els guanys que generen a l’empresa) van a parar als propietaris i accionistes, podem concloure que la major part dels diners que ens deixem en aquests negocis se’n van d’Alcoi cap a qui sap on.
Dit això, pel bé de tots, pel bé del futur de la nostra ciutat, ara més que mai, hem de conscienciar-nos: cadascú de nosaltres pot influir en el futur de la nostra ciutat amb els diners que gastem cada dia. Per això, hem de procurar consumir productes dels comerços de la nostra localitat o del nostre territori. I si són productes que es fabriquen per la zona (cosa cada cop més difícil de trobar), molt millor.
És aquesta l’única manera de vetlar per l’economia local, pel treball de qualitat, per la responsabilitat mediambiental… en definitiva, pel bé comú.
Comenta i participa-hi