Sergio Pomar: “la revolució del model energètic canviarà el món, hem d’aprofitar-ho”
• Sergio Pomar és la persona idònia per a conéixer el present i el futur de les energies renovables tant a Espanya com a les nostres comarques. • "Estem davant un repte apassionant que ens ha tocat viure, marcat per aquesta revolució del model energètic que sens dubte va a canviar el món, aprofitem-ho".
Sergio Pomar és el president de Fenie Energia, primera comercialitzadora energètica independent d’Espanya. També exerceix com a CEO en Inel, empresa que realitza projectes energètics tant a nivell nacional com a internacional, amb oficines i centres de treball a Ontinyent, València i Bogotà.
Amb una trajectòria professional de més de 40 anys en el sector d’energies renovables, hem pensat que Sergio Pomar és la persona idònia per a conéixer el present i el futur de les energies renovables tant a Espanya com a les nostres comarques.
– El sector energètic ha sigut al llarg de la història un motor determinant per a les societats. Les investigacions tecnològiques estan fent possible una renovació molt prometedora del sector. Quins són els avanços més significatius que estem vivint?
L’energia és un dels vectors més importants en el desenvolupament d’una societat avançada i mediambientalment compromesa, el canvi de paradigma en el sector energètic és imprescindible, ens trobem davant el repte que suposa la implantació d’un nou model energètic i és veritat que els avanços tecnològics ens van ajudar a açò. La generació distribuïda amb la integració de les energies renovables, l’emmagatzematge, la mobilitat elèctrica i l’aplicació de les TICE (tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a l’energia) entre altres, seran els impulsors d’una nova realitat energètica on, malgrat aquests avanços, cobra cada vegada més importància la conscienciació i l’ús raonable per part de tots nosaltres d’un ben tan preuat com són els recursos energètics.
Canviar el famós “Impost al sol” per “Aprofitem el sol”
– Però sembla que a Espanya el sector energètic està acaparat per un oligopoli, un grup molt reduït d’empreses, com ho valores?
Crec que és un tema complex. Sí que és veritat que és un sector amb un gran pes oligopolístic, però també es van obrint portes a la competència. Pense que depén en gran part de tots nosaltres el fet de tindre una posició més responsable en aquest sentit i ser més exigents adquirint aquests serveis. Per a açò és imprescindible tenir una cultura energètica que ajude en la presa de decisions.
– En 2008 el president dels EEUU, Barack Obama, va afirmar que el futur d’Espanya era molt prometedor gràcies a les perspectives d’evolució energètica. Creus que no ha hagut el suficient interés de desenvolupar-lo per part dels poders polítics?
Si et refereixes a l’aturada i retroactivitat que han patit les inversions en energies renovables, estic totalment d’acord: hem passat de ser un país capdavanter a pràcticament desaparéixer o haver de sobreviure gràcies a la internacionalització de les empreses del sector que han pogut mantenir la seua activitat.
És clar que les polítiques energètiques han sigut poc incentivadores per al desenvolupament de les energies verdes si bé s’entrelluquen xicotets canvis que em fan pensar que açò pot canviar. L’informe de la consultora Deloitte “Un model energètic sostenible per a Espanya en 2050” i la mateixa Comissió Europea en el seu paquet energètic d’hivern ens subratllen la necessitat d’activar diferents palanques per a impulsar una transició energètica que ens ha de portar a aconseguir un sistema amb costos raonables i predictibles i emissions zero d’ací a mitjan segle.
Estem davant un repte apassionant que ens ha tocat viure
– Creus que és necessària una transició energètica dels combustibles fòssils cap a les energies renovables?
És imprescindible, la cambra de París i la COP 22 de Marraquech han deixat patents que estem en emergència climàtica, però també que són moltes les dificultats que existeixen per a dotar d’acords i pressupost a les polítiques que han de marcar-nos el camí que ens porte a aconseguir els objectius mediambientals que mitiguen l’escalfament global, sent el nostre país especialment vulnerable als seus efectes.
– Què podria significar una transició d’aquests tipus en termes econòmics, empresarials i socials?
Com et deia, un canvi de paradigma, una revolució energètica que afectara a tots els sectors que enumeres. Si bé és difícil predir en aquests moments de quina forma, una hipòtesi podria ser la d’una tarifa plana per a l’energia, si aconseguim una implantació massiva de les energies renovables; o l’intercanvi d’energia entre persones, empreses o equips (bateries de vehicles connectats en processos de recàrrega, atur i marxa de processos industrials o tasques domèstiques, etc.) aprofitant la implantació de les tecnologies “smart” a la generació distribuïda i de processos d’intercanvi i autenticació com “blokchain” que poden ajudar a la socialització de l’energia.
– Els últims anys les nostres comarques han patit els efectes de la globalització, que ha afectat de manera significativa el principal sector, l’industrial, podria ser el sector energètic l’impuls que reactive el futur de les comarques?
Està clar que sent l’energia un dels vectors de desenvolupament econòmic que marca el cost dels productes, i si bé, en les nostres comarques no són moltes les indústries d’ús intensiu d’aquesta, és patent que una energia més competitiva i sobretot, amb una participació més plural que obrira la possibilitat de participar en aquest sector a les empreses de la nostra comarca, seria una oportunitat per al desenvolupament de la nostra economia que no hem de desaprofitar.
Sóc molt optimista en aquest sentit, crec que és el moment de canviar el famós “Impost al sol” per “Aprofitem el sol” pese al RD 900/2105, que mes que una solució és una barrera. Ha arribat el moment de donar un impuls l’autoconsum que ho convertisca en la principal alternativa per a augmentar la participació de les energies renovables en els pròxims anys. Tenim una tecnologia madura i competitiva econòmicament la seua implantació és un compromís energètic i mediambiental ineludible que ens ha de portar a eliminar les barreres actuals per a ser mes eficients si cap. Mentres tant hem d’abordar el present, promovent la seua instal·lació per a aconseguir la seua introducció en tots els sectors econòmics i socials.
L’energia un dels vectors de desenvolupament econòmic
Les instal·lacions d’autoconsum constitueixen una vertadera fita en l’evolució cap a un nou model energètic on el principi de democratització de l’energia està cridat a jugar un paper molt important, transmetent un missatge positiu i d’optimisme pel que fa a la seua evolució en un territori, el nostre, que posseeix les condicions idònies per a la instal·lació d’aquests en llars, empreses i administració pública.
Estem davant un repte apassionant que ens ha tocat viure, marcat per aquesta revolució del model energètic que sens dubte va a canviar el món, aprofitem-ho.
– Quin és el present i la perspectiva dels vehicles elèctrics? Com poden beneficiar a la societat?
La mobilitat elèctrica és una realitat en els països més avançats del nostre entorn, si bé el nostre el creixement és més lent, espere que plans com MOVEA i sobretot el desenvolupament de la xarxa de recarrega del vehicle elèctric, amb ajudes com les del IDAE a nivell nacional i les del IVACE a nivell de la Comunitat Valenciana servisquen per a agafar impuls i situar-nos en la mitjana d’aquests països, els beneficis mediambientals que ens aporta el vehicle elèctric són molt importants i els tecnològics i de creació de llocs de treball qualificats també.
– Quins avanços energètics podrem veure fets realitat en un futur pròxim?
Les energies renovables en totes les seues tecnologies (solar, eòlica, biomassa, termosolar, geotèrmica, hidroelèctrica, etc.); l’emmagatzematge elèctric amb tecnologies químiques, mecàniques, cinètiques, etc.; la mobilitat elèctrica i, sobretot, el desenvolupament de la generació distribuïda són els avanços que marcaran l’esdevenir del nostre futur energètic.
Comenta i participa-hi