foradia mediambient

L’alcoià Jordi Raül Verdú guanya el premi difusió de la cultura popular

• El mestre i escriptor Jordi Raül Verdú ha guanyat el Premi Bernat Capó amb “Contalles de iaios i iaies”, un treball de més de 25 anys d’experiència. • “Contalles de iaios i iaies” és un recull de 30 rondalles arreplegades al llarg de 16 localitats i 5 comarques del meridional valencià


El mestre i escriptor Jordi Raül Verdú ha guanyat el Premi Bernat Capó amb “Contalles de iaios i iaies”, un treball fruit de més de 25 anys d’experiència com a rondallista.

El Premi Bernat Capó, certamen important de difusió de la cultura popular, enguany compleix 19 edicions. El lliurament s’ha realitzat enguany a Dénia. El guardó està dotat en 6.000 euros i la publicació de l’obra per part d’Edicions del Bullent.

Contalles de iaios i iaies és un recull de 30 rondalles arreplegades al llarg de 16 localitats i 5 comarques del meridional valencià , on han participat 17 informants (d’una mitjana de 70 anys) i 20 col·laboradors. Les peces recollides són un reducte del passat, testimonis d’una vida diferent, d’un ambient rural i d’una antiga manera de viure. Els personatges, plens de perícia, de valentia, d’humor, d’innocència, de bondat, de malícia, d’imaginació…, ho fan tot possible.

No és la primera recopilació que ha fet Jordi Raül però “la riquesa lèxica i l’ús paremiològic, per exemple, estan més depurats i són més rics i variats” i “com cada volta em costa més trobar rondalles noves o versions repetides interessants pel rogle per on em moc normalment, en el present recopilatori he hagut d’anar a sis pobles on no havia anat abans, malgrat els 26 anys que porte buscant i gravant narracions orals, especialment, rondalles”, ha declarat l’autor.

El jurat ha estat format per Joan Seguí (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Gil-Manuel Hernández (professor de sociologia i antropologia social de la Universitat de València). En concedir el Premi Bernat Capó a l’obra “Contalles de iaios i iaies” ha valorat la posada en valor del patrimoni cultural immaterial i el treball de camp que s’ha dut a terme.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *