Foradia subscriutegrat

Entrevista a l’executiva de Compromís: “Alcoi està completament abandonat”

• Tractem amb l'executiva, entre altres, el tema de la indústria a Alcoi, el comerç, els mitjans de comunicació, les ofertes artístiques i d’oci dels joves i el manteniment i gestió de la ciutat. •

Hem parlat amb l’executiva de Compromís Alcoi, que es va constituir ara fa un any, perquè ens comente l’actualitat d’Alcoi des del seu punt de vista. Els seus integrants són: Yaiza Ferrer, Begonya Domenech, Cristina Vicenç, Alex Cerradelo, Carles Sansalvador, Anu Cascant i Joan Gisbert.

Tractem amb ells, entre altres, el tema de la indústria a Alcoi, el comerç, els mitjans de comunicació, les ofertes artístiques i d’oci dels joves i el manteniment i gestió de la ciutat.

L’activitat del Grup municipal Compromís, que integra en l’actualitat a tres regidors exercint a l’Ajuntament d’Alcoi, es defineix com a oposició constructiva.

Però la primera idea que volen remarcar des de l’executiva de Compromís és la manca de possibilitats a l’hora de donar a conéixer tota l’activitat i el treball que Compromís realitza, tant des de l’Ajuntament com des de la militància, ja que “moltes vegades la premsa d’Alcoi no ajuda. El motiu és que sempre han d’agranar cap a casa i afavorir a qui governa”, ens comenta Begonya. En concret, denuncien silenciament de les seues propostes i plantejaments. Inclús atacs personals per a deslegitimar a regidors com Màrius Ivorra.

Són dues les línies de treball que Compromís du a terme a Alcoi: la recuperació de la indústria i facilitar la vida als alcoians.

Estem desaprofitant tota la capacitat que tenim

En quant la indústria, “el motor fonamental d’Alcoi”, des de Compromís consideren que “no s’ha fet res per part del Govern local: tenim els mateixos problemes que fa sis anys. No existeix recolzament. De fet, tot el que s’ha fet al respecte ha vingut donat des de la conselleria d’Economia de València, que està dirigida per Compromís, en concret pel nostre company Rafa Climent”, ens comenta Alex.

Nosaltres tenim un projecte d’indústria per a Alcoi des de fa 12 anys, on s’inclou el projecte de Rodes, un polígon mancomunat… I veiem que tant el PP com el PSOE edurant els seus respectius governs no han fet res”, afirma Cristina.

El manteniment de la ciutat, la creació de noves estructures, recuperar zones que ja existeixen però estan degradades, el manteniment del mobiliari urbà…” formen part de la segona línia de treball de Compromís: millorar la vida dels alcoians.

La valoració que fan de la gestió d’aquests aspectes per part del Govern del PSOE és que “Alcoi està completament abandonat: la ciutat està feta un desastre. S’està fent una política per part del PSOE de deixar passar els dies”.

Altre punt concret que demostra aquesta tesi, segons Compromís, és el projecte de reforma del Pont de Sant Jordi, “un arquitecte de la ciutat ens ha dit que, quan el Pont ja està fet una piltrafilla l’han cridat a ell, però ell ha dit que no, que eixe projecte no l’haguera firmat mai en la vida perquè està mal. Inclús el material que han gastat per a reforçar-lo. És a dir, el projecte del Pont pinta mal”.

Des de Compromís reivindiquen les propostes que han realitzat al Govern, “inclús vam donar suport als pressupostos municipals: hem de fer oposició, però es tracta d’una oposició constructiva”.

En aquesta línia, l’executiva de Compromís assegura que té un projecte de ciutat però que no es vol escoltar per part del Govern, “no ens escolten ni a nosaltres ni a la resta. De totes les propostes que vam realitzar s’han complit tan sols un 10 o un 15%, una quantitat irrisòria”.

Hem de fer una oposició constructiva

L’explicació que els donen d’aquesta no realització de les seues propostes és que no n’hi ha diners, “però clar, nosaltres pensem que hem de prioritzar eixos diners perquè, què fem? Deixar abandonada la ciutat?”. Per això valoren que “el PSOE està fent una política passiva”.

Així, l’executiva manté que els moviments més importants que estan fent-se des del Govern d’Alcoi són gràcies a les conselleries de València: subvencions, noves contractacions de personal per a l’Ajuntament… “Però no es pot viure només de què ens donen des de les conselleries, s’ha de crear des del Govern local”.

Un sector alcoià que Compromís considera molt important és el del comerç: “voldríem que Alcoi fora el nucli del comerç de les comarques, hem de recuperar-lo, el que no pot ser és que la gent d’Alcoi se’n vaja a Alacant o a València a fer les seues compres. Cal facilitar la vida i les vendes als comerciants d’Alcoi”. I per a fer-ho possible reclama més facilitats burocràtiques als negocis, solucions d’aparcament i una senyalització i unes comunicacions de trànsit efectives.

Que Alcoi fora el nucli del comerç de les comarques

Altre punt que vol remarcar Compromís és la manca d’oportunitats d’oci alternatiu i de propostes culturals per als joves de la ciutat: “els grans concerts els he vist en Onil, Ibi o Castalla, és molt vergonyós que una ciutat com a Alcoi, que té a tants joves universitaris no faça res”.

Aquest és un dels factors pels quals Yaiza assenyala que la població jove alcoiana se’n va de la ciutat: “ací no tenim població jove”. Cosa la qual es podria solucionar amb uns majors atractius per a aquest sector.

Les propostes d’oci alternatiu per a aquest sector de la població alcoiana “si es fan, és gràcies a la iniciativa privada. Es poden assenyalar el Batoi Rock, per exemple, o el Moniàtic. Però a partir d’ací no n’hi ha res”, comenta Carles.

En aquest sentit, “estem desaprofitant tota la capacitat que tenim, perquè realment Alcoi és una ciutat amb molta capacitat de creació cultural i artística: podríem ser perfectament una capital cultural, però tenim una fuga molt preocupant dels nostres artistes i creatius cap a les grans ciutats”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *