Vicenta Jiménez: “el PP ha dut a terme els atacs més brutals contra la nostra Constitució”
• Ens trobem en un moment d'excepcionalitat democràtica que ens ha de permetre anar avançant cap a un altre model de país • Es podria articular una consulta que fóra legal i vinculant, que donara solució a una situació que cada vegada s'enquista més
Vicenta Jiménez és senadora per la província d’Alacant per Unidos Podemos. Hem parlat amb ella perquè ens done la seua perspectiva del conflicte territorial que viu Espanya: la gestió que es fa d’ella, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, les possibles solucions i la necessitat de construir un nou model de país.
– Com es podria definir l’actual situació de conflicte territorial espanyol?
El nostre país pateix una crisi profunda, un dels eixos de la qual és la crisi territorial. És evident que l’estat de les autonomies està esgotat. Ho plantejarem amb claredat: és important el respecte i compliment de la Constitució, però ens trobem en un moment d’excepcionalitat democràtica que ens ha de permetre anar avançant cap a un altre model de país. En el cas de Catalunya, molt clarament.
– S’està gestionant bé aquesta crisi?
Mai hem compartit el full de ruta del Govern de Catalunya, però després del vergonyant tractament que el Govern de Mariano Rajoy i el Partit Popular han mostrat i mostren enfront de les demandes del poble català a pronunciar-se, desoint-los durant anys, i permetent amb el seu menyspreu i el seu desdeny que els esdeveniments i les tensions s’anaren acumulant, fins a arribar a aquesta situació, no podem romandre equidistants sinó que hem d’estar al costat de la democràcia.
Afrontar la realitat plurinacional d’Espanya és urgent
Pensem que en cap cas fer un referèndum o una consulta pot considerar-se il·legítim en una democràcia avançada com pretén ser la nostra. Estem davant un tema polític i la solució al mateix no pot ser altra que el diàleg i la democràcia.
– Però diuen que és la legalitat…
Pretenen declarar-se com els defensors de la legalitat. Però és de la seua pròpia interpretació de la legalitat. Hi ha experts en Dret Constitucional que diuen que, dins del marc actual, es podria articular una consulta que fóra legal i vinculant, que donara solució a una situació que cada vegada s’enquista més.
Que el PP vulga erigir-se ara com a capdavanter de la legalitat sembla un autèntic despropòsit quan han sigut ells qui han fet una reforma fiscal que ha sigut considerada il·legal pel mateix Tribunal Constitucional, quan tenim diversos ministres reprovats o quan el mateix Rajoy ha hagut de declarar pel finançament il·legal del seu partit. Ells sí que han dut a terme els atacs més brutals a la nostra Constitució. En el que té a veure amb drets socials, amb retallades en sanitat i educació sense precedents. En l’àmbit territorial, fins i tot en el marc de l’estat de les autonomies, s’ha dut a terme una recentralització sense precedents.
– L’aplicació de l’article 155 de la Constitució hauria de passar pel Senat, creus que és probable?
De facto i per la porta de darrere el 155 ja està quasi activat: hi ha una intervenció per part de l’Estat en la hisenda catalana. La concentració de més de 4000 efectius policials a Catalunya també és un clar indicador.
Les recents detencions baix acusació de “sedició” dels principals dirigents d’ANC i OMNIUM són l’última mostra de l’actitud antidemocràtica i repressora del Govern de Rajoy. Manar a la presó a dirigents de la societat civil per organitzar manifestacions pacífiques té un nom: presoners polítics. Empresonar idees i protegir als corruptes: aquesta és la regressió autoritària del Govern del PP, infondre por davant el dinamisme de la societat civil i els moviments socials.
– Què repercussions podria tindre l’aplicació del 155?
Sí tot açò ja ocorre abans de l’aplicació del 155, no volem ni imaginar què podrà fer el Govern per a engegar aquest article i intervenir com li done la gana l’autonomia de Catalunya. Malauradament, amb el suport que el PSOE li està brindant.
Ens trobem en un moment d’excepcionalitat democràtica
Després de les declaracions de persones com Pablo Casado o Albiol en aquests últims dies, amenaçant fins i tot amb la il·legalització de forces polítiques que defensen obertament la independència, qualsevol demòcrata hauria de dir prou i oposar-se radicalment a l’ús arbitrari i autoritari que el PP està fent i pretén fer del nostre Estat social i democràtic.
– Com es resol ara el problema?
Pel bé de la nostra democràcia, és necessari donar solucions polítiques i dialogades a aquest conflicte polític. La judicialització és un camí perillós cap a l’abisme. Ens juguem el futur del nostre model de convivència.
La crisi territorial a Catalunya només es podrà resoldre amb més diàleg i més democràcia, no amb repressió i menys democràcia, que és el que planteja el PP. Sense oferir una alternativa o eixida, només la humiliació i la submissió.
– Quines mesures proposeu vosaltres per a resoldre el conflicte?
Enfront de l’immobilisme i l’agressivitat dels que avui governen (i els seus aliats), que augmenten irresponsablement la bretxa entre els pobles d’Espanya, nosaltres defensem el dret a decidir, que no solament s’expressa en la necessitat que a Catalunya es duga a terme un referèndum pactat i amb garanties, sinó en una major democratització i apoderament popular general.
Qualsevol demòcrata hauria de dir prou
La solució a la fractura oberta pansa per ajudar-nos a pensar a Espanya com un país de països. Pansa per defensar el dret al fet que cada territori puga decidir l’encaix que vulga tenir amb la resta de l’Estat. Afrontar la realitat plurinacional d’Espanya és una tasca urgent i d’Estat.
– Com és aquest model de país?
Volem construir un projecte de país que siga atractiu, que entenga que som un país de països. Que açò ha de tenir conseqüències polítiques, que no pot limitar-se a diferències folklòriques. I volem que Catalunya estiga dins d’Espanya, però només perquè així ho han decidit les seues ciutadanes i ciutadans.
Construir un nou model de país en el qual tots els pobles ens puguem relacionar en relacions d’igualtat i de fraternitat i de reconeixement mutu, amb un nou contracte social que garantisca els drets i la igualtat d’oportunitats de totes les persones.
Comenta i participa-hi