foradia cdturisme

La contaminació a Alcoi i Ontinyent supera els límits de la legislació Europea

• "Es comprova que la situació és greu, ja que tant en l'estació de mesurament el valor de protecció de la vegetació establit legalment és àmpliament superat" • Des de La Carrasca recorden que “les diferents administracions tenen l'obligació d'elaborar plans de millora de la qualitat de l'aire i d'acció a curt termini per tal de reduir els nivells d'ozó”.


La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha realitzat una anàlisi de la contaminació atmosfèrica registrada en les estacions d’Alcoi i Ontinyent de la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana. En concret ha analitzat els nivells de l’ozó troposfèric, un gas molt oxidant que danya la nostra salut i la de la vegetació.

Com a resultat de l’anàlisies comprova que la situació és greu, ja que tant en l’estació de mesurament d’Alcoi com en la d’Ontinyent el valor objectiu per a la protecció de la vegetació establit legalment (18.000 µg/m3·h) és àmpliament superat des de l’any 2012 fins al 2017”.

I des del col·lectiu alerten de quela situació és encara pitjor si es compara amb l’objectiu a llarg termini, que ha de ser de 6.000 µg/m3·h”.

Conseqüències de la contaminació de l’ozó troposfèric en la salut:

En concentracions elevades a curt termini causa irritació en els ulls, superfícies mucoses i vies respiratòries superiors, redueix la funció pulmonar i agreuja les malalties respiratòries i cardiovasculars, amb resultat d’hospitalització o mort; en concentracions més baixes però sostingudes en el temps, afecta el desenvolupament pulmonar, augmenta la incidència i la gravetat de l’asma, provoca alteracions cognitives semblants a l’Alzheimer i incrementa la mortalitat de personas amb malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques, per malaltia pulmonar obstructiva crònica, diabetis i infart.

Conseqüències en la salut vegetal i els ecosistemes:

Redueix la productivitat de les plantes i augmenta la vulnerabilitat a les malalties i plagues. Pot fer caure fins a un 40% el rendiment de cultius com la creïlla, les tomaques, els cítrics, els melons o el blat. L’exposició a l’ozó al llarg dels anys causa també l’envelliment prematur i la reducció del creixement i productivitat d’arbres i plantes silvestres dels nostres espais naturals.

Obligació de dura a terme plans de millora:

Des de La Carrasca recorden queles diferents administracions tenen l’obligació d’elaborar plans de millora de la qualitat de l’aire i d’acció a curt termini per tal de reduir els nivells d’ozó”.

Les principals vies d’actuació per a reduir la contaminació per ozó passen per la limitació de les emissions dels seus precursors:

  • Reduint el trànsit motoritzat en les ciutats,
  • Disminuint la necessitat de mobilitat amb un urbanisme de proximitat,
  • Potenciant el transport públic (en especial elèctric) i els mitjans no motoritzats com la bicicleta o els desplaçaments a peu;
  • La reconversió ecològica del transport interurbà des de la carretera a un ferrocarril convencional millorat i socialment accessible;
  • L’estalvi i l’eficiència energètica;
  • La recuperació dels estímuls per a la generació elèctrica renovable, en substitució de les centrals tèrmiques a partir de combustibles fòssils;
  • La substitució dels dissolvents orgànics per aigua.
Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *