foradia subscriutegrat

Com afecta el canvi global als nostres ecosistemes? III Jornades Científiques de la Font Roja

• Com es veuran afectats els nostres ecosistemes en els anys vinents? La celebració de les III Jornades Científiques del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja analitzaran aquesta realitat. • Es realitzaran en commemoració del 30 aniversari de la declaració del Parc Natural, els dies 3, 4 i 5 de novembre de 2017

El canvi global està transformant els nostres sistemes naturals: el canvi climàtic, la modificació dels usos del sòl, les invasions biològiques i la pèrdua de diversitat estan alterant el planeta a un ritme mai observat abans.

Com es veuran afectats els nostres ecosistemes en els anys vinents? La celebració de les III Jornades Científiques del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja analitzaran aquesta realitat.

Es realitzaran en commemoració del 30 aniversari de de la declaració del Parc Natural, els dies 3, 4 i 5 de novembre de 2017. Gràcies a la col·laboració del CEMA Font Roja, els actes tindran lloc en les aules de l’Edifici Font Roja Natura, Alcoi.

En la seua organització participa la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, representada pel Parc Natural, la Universitat d’Alacant, el CEMA Font Roja (Fundació Caja Mediterrneo), l’Ajuntament d’Alcoi i l’Ajuntament d’Ibi. L’objectiu principal és donar a conéixer els gestors, investigadors, estudiants, docents interessats en el medi natural del Parc, i al públic en general, els objectius, continguts i principals resultats de les investigacions que s’estan desenvolupant en el Parc i al seu entorn, en l’àmbit de la conservació del Patrimoni Natural.

Programa d’actes:

3 de novembre de 2017, CEMA Font Roja

16.00 -16.30 h Inauguració a càrrec de les autoritats

16.30 – 17.00 h Presentació de la revista Iberis

17.00 – 17.45 h Conferència convidada. Jorge Cassinello, Estación Experimental de Zonas Áridas, CSIC. Especies invasoras y especies exóticas: el paradigmático caso del arrui (Ammotragus lervia) en España

17.45 – 19.00 h Presentacions curtes:

  •  Vicent Ferri i Javier Cots. Fundació Victoria Laporta Carbonell. Experiències de gestió d’ungulats a la finca Buixcarró.
  • Nuria Ten Fabuel y Elena Rodríguez Giménez. BDB. Evolución en el estudio de la biodiversidad del Parque Natural del Carrascal de la Font Roja registrado en el Banco de Datos de Biodiversidad de la Comunitat Valenciana.
  • Sergio Gilabert, Rosillo, E., Delfina Martínez, Andreu Bonet, y Vicente Sancho, UA CADEC. Diagnóstico del estado de conservación de los hábitats de anfibios del Parque Natural del Carrascal de la Font Roja.
  •  Paula Seserino Alós y Ascensión Padilla Blanco. UA. Propuesta de elaboración de un catálogo de las masías de la Font Roja.

4 de novembre de 2017, CEMA Font Roja

9.00 – 9.30 h Visita a l’apiari d’observació. A càrrec de Salvador Andrés, ASAF.

9.35 – 10.20 h Conferència convidada. Eduardo Belda. UPV. Cambios en la fauna vertebrada en el P.N. del Carrascal de la Font Roja en los últimos 30 años.

10.30 – 11.15 h Presentacions curtes:

  • Lluís Serra, Josep Enric Oltra i Jaume X. Soler, GVA. Avaluació dels Parcs Naturals de les serres de Mariola i Font Roja (Alacant-València) com Àrea Important per a les Plantes (IPAs) en Espanya i en la Comunitat Valenciana.
  • P. Pablo Ferrer-Gallego, Inmaculada Ferrando y Emilio Laguna, GVA. La flora del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja en la colección activa del Banco de Germoplasma de Flora Silvestre de la Comunitat Valenciana.
  • Emilio Laguna, y P. Pablo Ferrer-Gallego , GVA. Aplicación de los índices taxonómicos de diversidad a la flora vascular del Parque Natural Carrascal de la Font Roja.

11.15 – 11.45 h Descans

11.45 – 12.45 h Presentacions curtes

  • Esteban M. Sánchez, Nuria Aniorte, A. Ricarte y M. Angeles MarcosGarcía, UA. Descubriendo la biodiversidad entomológica de las moscas cernícalo del entorno del Parque Natural de la Font Roja.
  • Miryam Palomo y Eduardo Galante, UA. La Estación Biológica de Torretes en el marco de la Red de Reservas Entomológicas de España: bases para su creación y gestión.
  • Vicente Sancho y Toni Alcocer, CÀDEC. Seguimiento de las medidas correctoras de la carretera A7 para los murciélagos de Cova Joliana (Alcoi).
  • Beatriz Terrones, Andreu Bonet y Encarni Rico, UA. Dispersión de semillas mediada por mamíferos carnívoros en el LIC Serra de Mariola i Carrascal de la Font Roja.

12.45 – 13.00 h Descans

13.00 – 13.45 h Conferència convidada. Jordi Vayreda, Centre de Recerca i Aplicacions Forestals, CREAF-UAB. Adaptació i mitigació dels boscos mediterranis enfront del canvi climàtic: present i futur.

14.00 – 15.00 h Picadeta a càrrec de l’Ajuntament d’Alcoi

15.10 – 16.00 h Presentacions curtes:

  • Hassane Moutahir, Diana Turrión, Grant Casady, Ilda Metani, Juan Bellot, Andreu Bonet. UA. Seguimiento del estado de la vegetación en función de las precipitaciones mediante el uso de índices de vegetación y métricas de fenología de superficie (LSP) en el Parque Natural del Carrascal de la Font Roja.
  • Eduardo Vicente, Adrián Maturano, Delfina Martínez, Alberto Vilagrosa, Andreu Bonet Juan Bellot, UA.  Estudiando los impactos del cambio climático sobre la vegetación mediterránea en el Parque Natural del Carrascal de la Font Roja.
  • Delfina Martínez, Juan Bellot y Andreu Bonet, UA. Caracterización de los suelos forestales del Parque Natural del Carrascal de la Font Roja.

16.00 – 16.30 h Descans

16.30 – 17.15 h Presentacions curtes:

  • Mar Salas, Delfina Martínez, MªJosé LLedó y JuanRa Sánchez, UA. La producción de hojarasca en el Parque Natural del Carrascal de la Font Roja. Fenología y factores ambientales de control de la misma.
  • Josabel Belliure. UAH. Variabilidad de la producción de bellota en el Carrascal de la Font Roja.
  • Pablo Hinojosa, Andreu Bonet y Salvador Palop, UA y GVA. Diagnóstico de la transerencia
    de conocimiento para la gestión adaptativa del Parque Natural del Carrascal de la Font
    Roja.

5 de novembre de 2017, Museu de la Biodiversitat d’Ibi

9.00 – 13.30 h Jornada de camp. Eixida des del Museu de la Biodiversitat d’Ibi per a fer un
recorregut pel Barranc dels Molins. A càrrec de Joan Josep Sarrió.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *