foradia subscriutegrat

El Cementeri Municipal d’Alcoi, la ciutat dels morts

• El cementeri d'Alcoi s'ha convertit en un lloc on trobar part dels nostres records històrics, on recordar períodes de la història local que les comunitats no volen i no han d'oblidar • Els cementeris són espais sagrats i emocionals. El d'Alcoi es planteja en el seu conjunt com una ciutat dels morts, seguint prototips del segle XIX.

Els cementeris són espais sagrats i emocionals. Al mateix temps són testimonis de la història local per a ciutats i els pobles. Són comuns a totes les ciutats i pobles i, per tant, revelen clarament la seua identitat cultural i religiosa.

És el cas de l’actual Cementeri Municipal d’Alcoi, conegut com el Cementeri de Cantagallet o de Sant Antoni Abat. Es va habilitar l’any 1885, a través del projecte de l’enginyer Enrique Vilaplana Juliá. Des de llavors, gràcies a les aportacions que la societat alcoiana ha realitzat en el recinte, aquest lloc de culte a l’eternitat serà també un espai, no solament per a l’art col·lectiu, sinó per a la memòria d’un poble.

Situat entre dos parcs naturals, el de la Font Roja i el de la Serra de Mariola, el Cementeri d’Alcoi presenta una tipologia poc habitual, ja que compta amb galeries subterrànies perimetrals semblants a catacumbes amb nínxols als costats, ben ventilades i amb il·luminació natural.

Una ciutat dels morts, seguint prototips del segle XIX.

Així mateix, es planteja en el seu conjunt com una ciutat dels morts, seguint prototips del segle XIX.

Les galeries estan construïdes en pedra i formades per arcs diafragma. Compta també amb patis on se situen sepultures de terra i panteons d’estils neogòtic i modernista, on destaquen les escultures de les tombes familiars de Gisbert i Carbonell o la del pintor Cabrera, així com el Panteó d’Alcoians Il·lustres.

Compta amb gran varietat d’estils artístics i materials propis de l’era industrial (eclecticisme, historicismes, art del ferro, arts & crafts, modernisme, avantguardes…). Mestres d’obres, arquitectes, enginyers, escultors i artesans han contribuït a la varietat artística d’aquest recinte.

Tots aquests valors patrimonials han permés que, des de 2012, el cementeri d’Alcoi forme part de la Ruta Europea de Cementeris, considerada Itinerari Cultural pel Consell d’Europa.

Aquesta Ruta interpreta als cementeris com a llocs de vida, entorns que, com a espais urbans, estan directament vinculats a la història i la cultura de la comunitat a la qual pertanyen i on trobarem moltes de les nostres referències.

Els cementeris formen part del nostre patrimoni material, per les seues obres, escultures, gravats i fins i tot per la seua planificació urbana. Però també del nostre patrimoni intangible, de la nostra realitat antropològica, ja que a través d’ells es coneixen els hàbits i pràctiques relacionats amb la mort.

Mostra de la seua importància, cada any són diverses les visites que són organitzades per diferents entitats per conéixer la història i els detalls de l’artístic recinte funerari d’Alcoi. Són centenars les persones que gaudeixen cada any de la memòria, els secrets i les obres d’art que integra aquest lloc sagrat.

D’aquesta manera, el cementeri d’Alcoi s’ha convertit en un lloc on trobar part dels nostres records històrics, on recordar períodes de la història local que les comunitats no volen i no han d’oblidar, i que, entre tots, tenim el deure de preservar i transmetre a les generacions futures.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *