Joan Baldoví defensa a Alcoi un tracte econòmic valencià just
• Amb un finançament valencià just hi hauria economia per a solucionar “molts més dels problemes quotidians que pateix la gent” • Baldoví ha criticat que tant el PP com Ciudadanos, únics partits no adherits, no participen d'aquesta necessària reivindicació. • Ha convidat i animat a tota la societat civil a participar a la manifestació deñ 18 de novembre, perquè “si no fas soroll ningú ens fa cas”.
Acció Cultural del País Valencià ha començat una campanya en tot el territori valencià per a sensibilitzar a la població del problema d’infrafinançament que pateix l’Autonomia. Un problema que impossibilita no només el desenvolupament d’uns serveis socials de qualitat, sinó també que la llengua i la cultura no tinguen el suport econòmic que necessiten.
La campanya culminarà amb la manifestació que tindrà lloc el dissabte 18 de novembre a València, amb el lema: “per un finançament just”.
El primer acte d’aquesta campanya ha tingut lloc a Alcoi, amb la conferència de Joan Baldoví, diputat al Parlament espanyol per Compromís, i polític més valorat pels ciutadans, amb una nota de 4,54 punts en el CIS, una puntuació molt per sobre de la del president del Govern, Mariano Rajoy, amb una qualificació de 2,9.
Davant un ample públic present a la sala del Centre Cultural Ovidi Montllor, Joan Baldoví, presentat per la professora Sandra Obiol, ha exposat les raons que tenen els valencians per reivindicar un tracte econòmic més just per part de l’Estat espanyol, “la qual cosa no faria falta si tinguérem un Estat que pensara en el conjunt dels espanyols”.
Cada valenciana i valencià rep 237 euros menys que la mitjana de l’Estat, o 839 menys que l’autonomia millor finançada, la qual cosa equival entre un 10% i 29% menys de recursos, respectivament. Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació arribarà als 1.600 milions d’euros, si sols ens comparem amb la mitjana, “continuem sent l’autonomia que menys recursos per habitant rep”.
Aquesta realitat constitueix una “anomalia democràtica” que si no existira “es podrien fer moltes més polítiques”, com la construcció de col·legis, millora de serveis sanitaris, una renda garantida, molts més projectes culturals…
Hi hauria economia per a solucionar “molts més dels problemes quotidians que pateix la gent”. En el País Basc, per exemple, una de les autonomies millors finançades junt amb Navarra, l’ajuntament d’un poble pot ajudar a més de 100 persones que no tinguen treball, i al País Valencià a soles es pot ajudar a 20.
El problema d’infrafinançament i infrainversió provoca que el País Valencià s’endeute cada any més per a poder garantir els mateixos drets que altres comunitats. D’aquesta manera el deute públic valencià està en constant creixement, “una situació insostenible que ha de canviar d’una manera o una altra”.
Encara que Catalunya ha servit, tal com ha expressat Baldoví, per un retrocés recentralitzador per part del PP i les forces més reaccionàries, des del punt de vista del diputat, estem en la línia correcta d’aconseguir un tracte fiscal més just, perquè cada vegada més gent està prenent consciència del maltractament.
Baldoví ha recordat, finalment, que a la convocatòria del 18 de novembre ja s’han sumat els empresaris valencians, organitzacions sindicals, polítiques i associatives valencianes. Ha criticat que tant el PP com Ciudadanos, únics partits no adherits, no participen de la reivindicació. I ha convidat i animat a tota la societat civil a participar, perquè “si no fas soroll ningú ens fa cas”.
Abans de finalitzar l’acte, va apareixen en l’acte el conseller d’Educació, Vicent Marzà, qui venia de signar l’acord perquè el CADA d’Alcoi siga la subseu de l’IVAM.
Comenta i participa-hi