lasarga ajualcoipresuparticipa

L’actualitat d’Alcoi amb Ciudadanos: “és necessari tindre una ciutat agradable”

• Ens reunim amb tres membres de Ciudadanos Alcoi per a realitzar una anàlisi de la situació actual d'Alcoi: l’estat del model productiu, les infraestructures, els projectes... Ens comenten la seua visió de tots aquests i alguns temes més.

Ens reunim amb tres dels membres de l’executiva de Ciudadanos Alcoi: José Miguel Antolí, que és responsable de política local i regidor a l’Ajuntament d’Alcoi; Marcos Martínez, coordinador de l’executiva; Rafael Balaguer, REDIC.

Fem amb ells una anàlisi de la situació actual d’Alcoi: l’estat del seu model productiu, les infraestructures, els projectes… Ens comenten la seua visió de tots aquests i alguns temes més.

A mitjans dels anys 70’ el cronista Rogelio Sanchís va publicar el llibre “Alcoi, tu pueblo”, en ell parlava que Alcoi a principis dels anys 2000 tindria quasi 100.000 habitants. A hores d’ara, 2017, el cens poblacional d’Alcoi se situa en vora 59.000 persones. Aquest és un indicador del fet que Alcoi està vivint una degradació continua.

Aquesta degradació, des del punt de vista del grup municipal de Ciudadanos d’Alcoi, està relacionada amb diversos factors, les principals: la manca d’activitat comercial i industrial. Alcoi ha sigut caracteritzada per ser una ciutat productora d’indústria tèxtil, paperera i metal·lúrgica, “algunes d’elles quasi han desaparegut i altres com el tèxtil pareix que estan recuperant-se, com els cosmètics i les telecomunicacions”.

Alcoiinova i els polígons industrials poden ser un punt de partida

En 2005 van desaparéixer les barreres aranzelàries, la qual cosa va produir que els nuclis industrials se situaren en els països emergents: Rússia, Índia, Brasil, Xina… “produeixen a uns costos tan mínims que la competència ha sigut inassumible”.

Fruit, entre altres, d’aquest fenomen, en general hi ha hagut molts acomiadaments laborals, que han creat molt d’atur. Perquè “la degradació fonamental es basa en la manca d’ocupació en la ciutat. I això repercuteix en tot l’altre: infraestructures, relacions socials, educació, etc”.

Des del punt de vista de Ciudadanos, la logística i les comunicacions són un factor important també per a la ciutat: “Alcoi ha tingut molts problemes de comunicacions, i de fet moltes empreses de transport ací han anat desapareixent”. Per altra banda, “avui dia tenim únicament el tren Alcoi-Xàtiva, amb horaris molt limitats, la freqüència és molt poca; inclús les comunicacions comarcals per carretera, n’hi ha estudis que conclouen que estan deixades de la mà de l’administració. Hem de pensar que avui dia quasi tots tenim cotxe però n’hi ha moltes persones majors que necessiten desplaçar-se i no ho tenen fàcil, s’han perdut moltes línies d’autobús, i és un problema afegit”.

Revertir la situació no és senzill, “però l’administració ha de facilitar la instal·lació de noves indústries que puguen vindre a crear coses. Tenim un projecte que està paralitzat, Alcoinnova, que pensem que seria un motor per a atraure empreses”.

Tenim a Alcoi molts projectes parats

Pel que fa als dels polígons industrials d’Alcoi, n’hi ha un projecte en marxa per a la seua rehabilitació. “També es podrien fer estudis de les naus que n’hi ha ocupades o no i intentar fer que hi haguera més sòl edificable per a la indústria. Quan un grup important es localitza a un lloc, atrau altres empresses i la seua indústria auxiliar, per exemple, tota la indústria metal·lúrgica que estava establida a Alcoi era indústria auxiliar del tèxtil”. En definitiva, els polígons s’han d’adaptar a les condicions de l’actualitat.

Tant Alcoiinova com la rehabilitació dels polígons industrials podria significar un punt de partida per a la recuperació d’Alcoi“. Però altre important hauria de ser la revitalització del Centre de la ciutat, i principalment el carrer Sant Francesc, “que nosaltres sempre hem reivindicat”.

“Només entrar a l’Ajuntament, des de Ciudadanos vam demanar al Govern un fons per a rehabilitacions d’infraestructures. Perquè, per exemple, si el Pont de Fernando Reig, haguera sigut de l’Ajuntament, haguera estat molt difícil rehabilitar-lo immediatament, ja que requereix 10 milions d’euros. Ara tenim ponts en fase de rehabilitació, però que hauran de passar per una fase més profunda; igual que en el carrer Entença, n’hi ha una manca d’infraestructures i ara es torna a veure la necessitat del projecte del Bulevard, que haguera estalviat problemes. Com s’ha fet al-revés vénen els problemes: si tingueren el Boulevard, tancar Entença seria menys problemàtic”, destaquen des de l’executiva.

La mançana de Rodes és un altre projecte que es defensa des de Ciudadanos. No obstant això, plantegen que s’ha de planificar bé i estudiar què és el que s’estableix a aquest espai: “l’Ajuntament està plantejant de situar allí la Biblioteca Municipal, el Centre social de Santa Rosa, l’espai de concerts, també es va parlar de situar aules de la Universitat d’Alacant, també es va parlar de fer un parc, el museu de la indústria… Hem de ser conscients que allí no cap tot”.

L’administració, per a Ciudadanos, no funciona a la velocitat que es requereix: “ara mateix tenim molts projectes parats: la passarel·la de la Zona Nord, la rotonda d’Oliver, la rotonda de la pujada al Cementeri… I això és també per falta d’informar els distints departaments i administracions”.

Perquè, a més de la necessitat de projectes específics, tindre unes infraestructures adequades són imprescindibles per al sector turístic d’Alcoi, que Ciudadanos valora com a complementari per a la ciutat: “és necessari tindre una ciutat agradable”.

En aquest sentit, podem dir que el Govern no ho està fent tan bé com cal? “Tot al final té repercussions econòmiques, el Govern fa el que pot, perquè n’hi ha una falta de personal. A més personal, més despesa de pressupost. I el pressupost és el que és: ens hem d’acostumar a viure del pressupost que tenim. Nosaltres principalment demanem: celeritat i execució dels en els projectes. El que no podem és prometre a principis d’any una sèrie de projectes i que no es facen”.

Font: Rodrigo Paños./

reactivalcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *