Màgic ambient del Nadal Alcoià
• Aquest text és part del discurs amb el qual la senadora alcoiana Vicenta Jiménez explicarà en gener com és la màgia del Nadal Alcoià en la Cambra Alta. • La realització d'aquesta Cavalcada en la qual participen més de 2.000 persones no seria possible sense l'esforç d'innombrables persones i col·lectius
Aquest text és part del discurs amb el qual la senadora alcoiana Vicenta Jiménez explicarà en gener com és la màgia del Nadal Alcoià en la Cambra Alta. El motiu és defensar a la Cambra Alta que la Cavalcada dels Reis Mags d’Alcoi siga inclosa en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Estava previst que el passat dia 14 el Partit Popular presentara una moció per fer aquesta proposta, però la sessió del Senat s’ha vist ajornada fins a gener.
El Nadal Alcoià és un fet cultural i popular ple de peculiaritats que naix des de la nostra tradició, una part fonamental del patrimoni cultural i popular de la ciutat.
L’arribada del singular Nadal Alcoià s’anuncia a la fi de novembre, amb l’inici de les representacions del Betlem de Tirisiti, declarat en 2002 Ben Immaterial d’Interés Cultural . Personatges com El Sacristán, El Retor, Tereseta, Tirisiti i l’Abuelo, protagonitzen escenes que barregen aspectes costumistes de la història d’Alcoi amb referències a l’actualitat d’efectes graciosos i divertits. Gràcies al seu valor històric i cultural, s’ha convertit en visita quasi obligada per als centres educatius de la ciutat i de les comarques veïnes.
Però és cada 5 de gener, quan els carrers d’Alcoi s’engalanen i es vesteixen de màgia amb les mirades il·lusionades de xiquetes i xiquets que esperen al llarg del recorregut de la desfilada per a rebre expectants l’arribada de les seues majestats els Reis Mags Melchor, Gaspar i Baltasar.
Documentada la seua celebració ja en 1866, és, sense cap dubte, una de les Cavalcades de Reis Mags més antigues de quantes se celebren a Espanya i, possiblement, en el món.
Declarada en 2001 Festa d’Interés Turístic Nacional, convoca cada any a milers de visitants que volen viure en directe aquesta emocionant i centenària Cavalcada. I una mostra de com la societat alcoiana ha sabut integrar el millor de la nostra cultura popular a través de la participació i de la festa, convertint-la en un element de cohesió social.
La realització d’aquesta Cavalcada en la qual participen més de 2.000 persones no seria possible sense l’esforç d’innombrables persones i col·lectius, entitats de la societat civil alcoiana que any rere any, s’encarreguen que no falte detall a la celebració.
La Cavalcada té la peculiaritat de ser una trilogia que celebra dos actes previs, el primer de Les Pastoretes i el segon el dia de La Burreta.
Cada 4 de gener, la màgica arribada dels Reis és anunciada per l’emissari reial mitjançant El Bàndol Real, que és un acte molt singular, preludi de la Cavalcada i que se celebra des de l’any 1924. En aquest, un ambaixador dels tres Reis d’Orient, acompanyat per un nombrós seguici d’alcoians i alcoianes abillades amb vestidures de pastors, recorre la ciutat. Al final d’aquest festeig s’incorporen a la desfilada uns burrets que porten sobre els seus lloms unes bústies, a manera d’alforges, en l’interior de la qual, exiquets i grans van dipositant les cartes amb les seues peticions per als Reis Mags.
Després de la desfilada dels burrets, els patges, ajudants dels reis, porten les cartes al cim d’El Preventori, on unes llums que poden veure’s des de tota la ciutat representen El Campament Real.
Així, el rastre de llums de torxa que s’observa en El Preventori és la constatació que efectivament els Reis han estat tota la nit llegint les cartes dels xiquets i xiquetes de la ciutat. Per a aquesta àrdua tasca compten sempre amb la inestimable i imprescindible ajuda dels Patges Reals, que han sigut durant tot l’any els seus ulls, vigilant per les finestres a tots els alcoians i alcoianes per a saber si s’han portat bé i així portar-los o no els regals que demanen.
I així arribem per fi a la nit del cinc de gener. Per fi els Reis d’Orient descendeixen de forma majestuosa pels empinats carrers del centre d’Alcoi. Després d’ells, centenars de patges vestits de roig i pintats de negre impliquen voluminosos paquets i llargues escales de mà.
Torxes, patges, músiques i danses populars, dolçaines i timbalers, versos i cançons, carros engalanats i carrosses acompanyen i fan calor i brillantor a l’espectacular entrada dels Mags, que avancen sobre imponents camells.
La llum de les torxes contribueix a dotar de màgia aquest espectacle visual que s’enriqueix i gana en sumptuositat amb melodies musicals escrites per a l’ocasió, que interpreten les tres bandes de la localitat (Corporació Musical La Primitiva, Societat Música Nova i Unió Musical, entre elles) i diferents agrupacions de dolçaines i tambors.
Una legió de patges s’encarrega de lliurar als xiquets els seus regals. I per a açò se serveixen de llargues escales de mà amb les quals ascendeixen a les balconades de les cases. Com a agraïment, segons marca la tradició històrica alcoiana, els pares complimentaran als patges dels Reis Mags amb licors i dolços.
El seguici dels Reis arriba a la Plaça i els Sobirans descendeixen dels seus camells i caminen cap al Naixement. El moment de l’Adoració al Nen Jesús s’adorna amb l’efecte de les bengales distribuïdes entre el públic, i l’acte se solemnitza amb focs d’artifici i efectes de megafonia amb la interpretació d’El Mesías de Haendel.
Mentrestant, moltíssims veïns i visitants s’amunteguen en les voreres per a presenciar un dels moments més entranyables i, alhora, espectaculars de la Cavalcada: l’Adoració. Seguidament un espectacular castell de focs il·lumina la plaça, anunciant a tot Alcoi l’homenatge que els savis Reis ofereixen al Xiquet.
Aquest és part de l’ambient màgic i d’il·lusió que embolica l’atmosfera alcoiana durant aquests dies.
Feliç Nadal a totes i a tots.
Comenta i participa-hi