El IAC Juan Gil Albert dedica la seua revista, Canelobre, a la figura d’Azorín
• La publicació arreplega, al llarg de les seues 328, pàgines un doble vessant de l'autor, tal com assenyala el seu títol ‘Azorín, clàssic i modern’. • "Azorín no va ser només un esteta de la literatura sinó un intel·lectual, en tota la seua dimensió"
Vint-i-quatre autors d’Espanya, França, Itàlia i Argentina recorren i actualitzen la figura d’Azorín en el nou nombre de la revista Canelobre, editada per l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert.
La publicació arreplega, al llarg de les seues 328, pàgines un doble vessant de l’autor, tal com assenyala el seu títol ‘Azorín, clàssic i modern’.
El diputat de Cultura, César Augusto, ha assenyalat que “aquesta publicació monogràfica de l’Institut Alacantí de Cultura és tot un referent a nivell nacional i en aquesta edició s’ha centrat en la figura d’un dels nostres literats més internacionals, destacant el seu caràcter múltiple com a intel·lectual”.
“Azorín no va ser només un esteta de la literatura sinó un intel·lectual, en tota la seua dimensió, que cercava influència i posseïa una formació oberta, molt al dia del pensament i estètiques europees. Va escriure de tot i quan s’accedeix a la seua obra amb profunditat i fa l’efecte que no va existir disciplina sobre la qual no opinara”, han ressaltat Tant José Ferrándiz, director del IAC, com José Payá, director de la Casa Museu Azorín de Monòver.
Amb portada de l’artista Joan Castejón, la revista s’obri amb un article de Julio Llamazares al que segueixen textos de destacats azorinianos que repassen la seua semblança a través de 24 articles distribuïts en cinc blocs: “Els escenaris d’un escriptor”, “Literatura”, “Periodisme i política”, “Azorín vist pels altres” i “Documents i homenatges”.
El volum, del que s’han editat 1.500 exemplars, conté a més dos DVD: un amb el documental “Azorín. La imatge i la paraula”, elaborat pel Departament d’Imatge de la Diputació d’Alacant i coproducido per RTVE, i un altre amb l’enregistrament íntegre d’una conferència que Juan Gil-Albert va pronunciar sobre Azorín en la Casa Museu en 1985.
El material gràfic que il·lustra la publicació procedeix d’arxius públics i privats, destacant la col·laboració de la Casa Museu Azorín, de la Fundació Caja Mediterráneo, l’Arxiu de la Diputació, el diari ABC, la Casa de Medrano d’Argamasilla d’Alba, el Ministeri de Cultura del Govern de la Ciutat de Buenos Aires, els arxius municipals d’Alacant i Monòver, diferents museus, així com material gràfic d’alguns dels autors i fotògrafs que han participat.
Comenta i participa-hi