lasarga ajualcoitel

Alcoi en quinze dies: Nadal i economia

• El Nadal és una de les millors èpoques comercials per a localitats com a Alcoi. Ara bé, la situació ja no és la de fa anys. • La globalització econòmica, els avanços tecnològics i les polítiques que s’han aplicat durant els últims anys estan provocant un canvi de model

El Nadal és una de les millors èpoques comercials per a localitats com a Alcoi. Els atractius i la màgia que envolta aquesta tan arrelada tradició comporten una activitat econòmica important.

Ara bé, la situació ja no és la de fa anys. La globalització econòmica, els avanços tecnològics i les polítiques que s’han aplicat durant els últims anys estan provocant un canvi de model que no resulta necessàriament bo per a les economies locals.

Parlem amb dades, segons el Ministerio de Empleo, més de 10.000 pimes i autònoms, que són els que donen vida a l’economia local, han hagut de tancar durant l’últim any en tota Espanya. Durant els últims 10 anys, han tancat vora 100.000.

Aquesta realitat contrasta amb el discurs de la recuperació econòmica, segons el qual Espanya ja s’ha recuperat de la crisi i la seua economia està tornant a créixer. És de veres que n’hi ha creixement econòmic, però a soles creixen els més grans i poderosos.

Intermón Oxfam ho analitza al seu últim estudi, on conclou que les pràctiques dels grans taurons econòmics de l’IBEX-35 contribueixen a ampliar l’escletxa econòmica entre rics i no rics; i que estan consolidant, junt amb els polítics que ho fomenten i els mitjans que ho permeten, un nou model de precarietat per a la majoria de la població.

Un primer executiu de l’IBEX 35 multiplica, de mitjana, per 207 vegades el sou d’un dels seus treballadors (per no tindre en compte el sou dels treballadors subcontractats). I això no és tot, les grans empreses tenen uns avantatges fiscals que redunden nefastament en el nostre model econòmic: la seua tributació a hisenda és mínima; i és més, acostumen a utilitzar eines d’evasió d’impostos com els paradisos fiscals (l’evasió espanyola anual suma vora un 17% del PIB)

El sistema en el qual vivim està canviant a grans velocitats: les nostres societats són cada cop més desiguals. I darrere d’aquest panorama n’hi ha diferents responsables en diferents graus.

La cosa no millorarà si no és la societat la que promoga un canvi reial. Primerament hem de ser conscients que hem d’afavorir econòmicament als nostres autònoms, comerços i serveis de proximitat, que són qui generen treball de qualitat i mantenen l’Estat de Benestar amb els seus impostos.

Per altra banda, hem de pressionar als nostres polítics perquè faciliten les condicions de les pimes i els autònoms. I també pressionar-los perquè deixen de beneficiar de manera il·legítima als grans taurons econòmics.

Dit això, hem de ser conscients que promoure un canvi d’aquestes característiques, tan bàsic i necessari, no serà gens senzill. Són molt poderosos els interessos que n’hi ha darrere i és moltíssima la manipulació informativa articulada per tal que no ens adonem d’aquesta realitat. Però, com podem comprovar, no podem deixar que les coses continuen amb les mateixes tendències: ens juguem molt.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoiturisme

culturalcoi

 

mascaretes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *