foradia mediambient

Raül Llopis: “els patges són símbols màgics per a la societat alcoiana”

• “L’any 2018 realitzarem a diversos actes honorífics a diverses figures il·lustres alcoianes” • “Des del primer moment que es va plantejar el Campament Reial sabia que anàvem a crear un monstre” • “La crítica d’Afrofémines dels patges està descontextualitzada, els patges són símbols màgics per a la societat alcoiana”

 

Raül Llopis és regidor de Cultura d’Alcoi. Hem parlat amb ell perquè ens comente, entre altres, les novetats del Nadal Alcoià, la polèmica dels patges, el balanç de l’any Joan Valls i la gestió del control dels gossos d’Alcoi.

 

Estem acabant l’any de Cultura dedicat al poeta alcoià Joan Valls, quin és el teu balanç?

Mai m’hi haguera imaginat que podríem fer tot el que hem fet per commemorar l’any de Joan Valls. Hem realitzat moltíssims actes on han participat nombroses associacions culturals de la nostra localitat: exposicions com les dirigides per la Càtedra Antoni Miró; hem realitzat actuacions musicals, obres teatrals; li hem dedicat un calendari, el Dia del Llibre, un mural de grafiti al carrer Santa Rosa… Hem presentat un llibre de la seua biografia i un altre dedicat als més jóvens, els dos de l’escriptora Ester Vizcarra…

Li heu preparat alguna cloenda?

Per a finalitzar l’any hem tingut una sorpresa molt agradable, es tracta del descobriment d’un ban reial inèdit que va escriure el mateix Joan Valls. El descobriment ha vingut per part de Joan Javier Gisbert, que serà qui s’encarregue de donar-li veu el pròxim 4 de gener.

L’any 2018 estarà dedicat culturalment a alguna altra figura alcoiana?

En principi l’any 2018 no el dedicarem a cap persona concreta. El que farem serà dedicar diversos actes honorífics a diverses figures il·lustres alcoianes, com als artistes Lorenzo Ridaura i Fernando Cabrera, entre altres.

Just quan estem entrevistant a Raül, sona el seu telèfon, li busquen de Ràdio Nacional per a preguntar-li sobre la polèmica dels patges alcoians, que han sigut criticats de racistes per part d’un col·lectiu nacional, Afroféminas.

Com valores les crítiques que s’han suscitat, Raül?

Crec que venen per desconeixement de com es viu el Nadal Alcoià. Crec que si ho conegueren s’adonarien que en ell no n’hi ha cap tipus de discriminació. És una crítica descontextualitzada, els patges són símbols màgics per a la societat alcoiana.

Tota la societat alcoiana i els grups municipals s’han pronunciat defensant la tradició, de fet s’ha realitzat al Ple una declaració institucional…

Des del PSOE enteníem que des d’on havíem de defensar el Nadal Alcoià era des de l’Ajuntament, per això vam realitzar una moció en la seua defensa. La resta de partits van fer la moció seua i es va convertir en una declaració institucional, tots hem tancat files entorn al Nadal Alcoià. Inclús Podem Alcoi va criticar a la seua diputada, Rita Bosaho, qui es va afegir a les crítiques d’Afroféminas.

 

Des del Senat també està previst per a gener plantejar una moció per aconseguir que la Cavalcada siga inclosa en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Aquesta iniciativa va ser un acord de l’última legislatura. Ens alegrem que el PP ho propose al Senat, perquè com que té majoria absoluta és segur que eixirà endavant. Des del nostre punt de vista, dona igual qui siga qui ho plantege, el benefici ha de ser per a tot Alcoi. De la festa d’Alcoi no s’ha de traure cap profit polític.

La Cavalcada ens té preparada alguna novetat?

Cada any presentem alguna novetat. Per exemple, l’any passat vam afegir més elegància a la desfilada. Entre altres coses, vam renovar la carrossa de l’Ambaixador Reial, respectant el disseny del seu autor, Alejandro Soler, i afegint-li algunes millores, com la il·luminació, la reducció del soroll i l’estalvi d’energia. Enguany hem afegit una demanda de les entitats musicals: hem canviat i igualat el vestuari de tots els músics de les quatre bandes que desfilen. Així els 600 músics aniran amb el mateix tratge i amb un logotip vinculat als patges.

Aquesta serà la tercera edició del Campament Reial, que ha resultat un èxit total, veritat?

La prova és que només obrir les entrades de venda per internet es van esgotar. Aquesta va ser una idea de l’Associació Samarita, jo des del primer moment que la vam plantejar sabia que anàvem a crear un monstre. El primer any es va desbordar i ara es desborda la venda d’entrades. El Campament és un recurs molt útil per a pares i xiquets perquè coincideix amb els últims preparatius dels Reis.

Ja tenim un element per fer més gran el Nadal Alcoià. Un altre és el Tirisiti, com valores el creixement de la seua fama?

La veritat és que no volem que cresca, volem que es consolide. Per a fer-ho hem dut a terme diferents accions, com la recuperació de part del seu patrimoni, que enguany ha sigut la donació d’uns titelles que guardava la família Peidro, ara formen part de tots els alcoians. I encara queda molt de patrimoni per recuperar. Per altra banda, estem molt contents de la plataforma virtual de venda d’entrades TicketAlcoi que enguany ha permés que no es col·lapse la venda d’entrades per internet, com sol succeir cada any.

Per a finalitzar, com a regidor de Seguretat, com valores la gestió que s’està realitzant de les sancions de l’ADN dels gossos?

És la primera vegada que es realitza un control de la normativa dels gossos. L’objectiu no és recaptar sinó conscienciar a la gent que no ho té tot en norma. Si n’hi ha sancions és perquè n’hi ha irregularitats, algunes d’elles molt greus (no tindre implantat el xip o no complir la normativa dels gossos perillosos). El resultat ha sigut positiu, ja que des que vam començar la campanya s’han censat més de 500 gossos que no estaven encara regulats.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *