Foradia ajualcoitel

Parlem de la renovació del socialisme amb Carles Esteve

Carles Esteve, amb 46 anys, és enginyer tècnic forestal i llicenciat en tècniques ambientals. Ha col·laborat amb el PSOE des dels 18 anys. Durant onze anys ha exercit com a regidor d’Alcoi de forma interrompuda. En l’actualitat, forma part de l'executiva del PSOE d’Alcoi i treballa per a la conselleria de medi ambient d’Alcoi i d’Alacant.

carles esteve

“Que els polítics prenguen consciència que estan fent un servei públic

Carles ens conta que bona part de les seues motivacions polítiques li va nàixer amb desset anys, quan per casualitat va escoltar un míting de l’antic alcalde, José Sanus, en el qual parlava de fer d’Alcoi una ciutat còmoda, habitable, social, amb comunicacions, espais oberts, i amb la suficient força per a atraure inversions externes.

De la seua experiència com a polític destaca l’evolució que ha fet la forma de fer política. “Durant molt de temps s’han fet inversions que no han servit o que han resultat impossibles. La gent ara vol tindre un control sobre l’economia. Cal ser conscients que els diners són de la gent, i hi ha polítics que no ho són. Els partits s’han d’adaptar a les demandes de la gent”.

Referent a açò, ens comenta, les organitzacions polítiques de nou tipus que estan irrompent a l’escena política, i parlem més concretament de Podem, estan servint perquè les altres forces polítiques s’ajusten a les demandes de la gent. En aquest sentit, Carles fa seues paraules recents d’Iñaqui Gabilondo “hem de donar gràcies a Podem”.

Quan Carles Esteve ens comenta que forces com Podem són radicals o extrems li donem aquestes dades: tasses estructurals tan elevades de pobresa i de fam (al voltant del 20%) d’atur i d’exclusió social (sobre el 25%), el que és extrem i radical és la realitat. Carles Esteve contesta que precisament per això aquestes organitzacions polítiques són necessaris per a la societat: perquè fan de contrapés i ajuden a centralitzar les postures polítiques predominants: “És com les associacions ecologistes, jo no em considere part d’elles, però sé que són necessàries per a temperar postures”.

Podem, continua Carles Esteve, està aportant propostes que no estan ben estudiades, però el concepte de les quals està bé. Per exemple la renda bàsica, el qual qualifica d’objectiu impossible. No obstant açò, afegeix, “el que sí que és possible és la redistribució de l’economia. Que és pel que lluita el PSOE”.

Segons Carles, per a eixir de la crisi, cal augmentar els ingressos de l’Estat, els que més tenen han de pagar més; cal ajudar als autònoms, a les PIME, etc. “A un ciutadà normal li fan pagar, i si no paga, la llei actua sobre ell; però als que més diners tenen no els fan pagar. No s’actua sobre els grans delictes i sí sobre els xicotets”.

¿Estaria bé imposar un sou màxim? Sí, de fet, ens contesta Carles, el PSOE va proposar “que un directiu no hauria de cobrar més que el que un treballador cobra durant dotze mesos”.

carles esteve 1

Carles Esteve./

Li comentem que hi ha una sensació generalitzada que, encara que defense mesures d’igualtat econòmica, el PSOE a l’hora de la veritat, està fent el mateix que el PP. Per exemple, va a provar fa uns mesos al Parlament el TTIP, un tractat de llibre comerç internacional que beneficiarà els interessos de les grans empreses i el comerç extern en detriment dels interessos dels petits i mitjans empresaris i el comerç local. En aquest cas, ens comenta que, malgrat tot, no està d’acord amb un tractat que “està passant per desapercebut i amb el qual ens juguem el futur”. Un tractat que va a donar uns privilegis legals a les empreses per damunt de les capacitats i els poders estatals.

No obstant açò Carles Esteve, reivindica que el PSOE i el PP no són el mateix. “No est pot dir això quan en l’àmbit autonòmic no em tingut l’oportunitat de governar des de fa més de 20 anys”. Com a conseqüència, tenim una Generalitat arruïnada que no és capaç d’aportar inversions a Alcoi. De fet, part de la responsabilitat del deute que té la ciutat d’Alcoi recau sobre el govern autonòmic del PP.

En l’àmbit local, tampoc es pot dir que PP i PSOE siguen el mateix, afegeix Carles. En aquest sentit qualifica l’època en la qual va governar el PP a Alcoi com a “l’època de la mediocritat”. En la qual es van impulsar macroprojectes fracassats o fraudulents com el de Serelles, el de l’Estambrera, el de la Rosaleda o el del bulevard. Quan arriba el PSOE a l’alcaldia d’Alcoi, en 2011, els recursos són molt escassos: “Ens veiem advocats a una política de subsistència. Això sí, de subsistència però adequada a les necessitats de la gent que pitjor ho està passant”.

El nostre entrevistat Carles va lamentar que es trencara el pacte de govern entre PSOE i Compromís: “creia molt en el pacte. Va ser una llàstima perquè es podrien haver continuant fent moltes coses positives per a Alcoi, però Compromís no va ser capaç de consensuar. Haurien d’haver posat el projecte d’esquerra per damunt les qüestions de partit i les qüestions personals”.

En aquesta línia de fer política anteposant altres interessos per damunt dels col·lectius, li preguntem a Carles sobre el problema de la corrupció. En efecte, ens contesta, “hi ha gent que està fent política més per estar que per fer. Es procura tindre contents als que posen en una llista abans dels ciutadans. Per això, per a superar aquest conflicte, Carles és partidari que els representants polítics isquen de llistes obertes proposades pels partits i que siguen ordenades pels ciutadans.

No és del tot partidari d’un mecanisme revocatori però sí de la consciència política: “que els polítics prenguen consciència que estan fent un servei públic”. “Que es relativitze el concepte de càrrec polític” de tal manera que si les accions d’algun càrrec polític entren en conflicte amb els interessos dels ciutadans, per dignitat i responsabilitat ciutadana, el polític assumisca l’obligació de dimitir.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *