Foradia elgrat

El PP retalla 353 milions d’euros als pressupostos valencians del 2018

• Disminució de 353 milions del pressupost de l'exercici 2018 destinat a la Generalitat per part del Ministeri d'Hisenda. • "El Ministeri ho està deixant ben clar: ens volen repartir misèria, de genolls i, a més, agraïts"


Disminució de 353 milions del pressupost de l’exercici 2018 destinat a la Generalitat per part del Ministeri d’Hisenda. S’ho ha comunicat la institució central per carta al Consell.

En la carta, el ministeri justifica la retallada “donada l’actual situació de pròrroga del pressupost de 2017” i afig que el nou càlcul basat en els pressupostos de l’any passat serà aplicable “als pagaments mensuals dels lliuraments a compte a partir de gener de 2018 en tant no es dispose d’un nou pressupost aprovat per a aquest exercici”.

Els nous imports totals suposen una minoració dels recursos de la Comunitat en termes de caixa per al pròxim exercici de 269 milions, un 2,6% menys en relació al 2017.

“El Ministeri ho està deixant ben clar: ens volen repartir misèria, de genolls i, a més, agraïts”

El ministeri adverteix que aquestes seran les quanties “mentre no s’aprove el nou pressupost per a 2018”.

Per a Clara Ferrando, la maniobra del ministeri “suposa una nova volta de rosca per a castigar les arques públiques valencianes. És una irresponsabilitat i una deslleialtat per part del Ministeri i suposa un autèntic xantatge. La seua falta de diàleg per a confeccionar els pressupostos de l’Estat ho haurem de pagar les comunitats autònomes, especialment la valenciana, que espera des de 2014 un nou sistema de finançament que pose fi a la discriminació que patim”.

Rajoy, ha assenyalat Ferrando, es va comprometre a tenir aprovat en 2017 el nou model de finançament. Estem en 2018 i encara no tenim notícies del nou sistema de finançament, però ja ens ha arribat la primera carta de Madrid anunciant retallades. Ara, amb l’excusa de la pròrroga dels pressupostos generals de l’Estat, ens envien el missatge que si no s’aproven, patirem.

En cas de mantenir-se aquestes xifres, la insuficiència es corregirà dos anys després, quan en 2020 s’abone la liquidació de 2018, però, de moment, el pròxim any la Comunitat veurà agreujats els problemes de liquiditat derivats de patir el pitjor finançament de totes les comunitats, a pesar que l’actual model està caducat des de l’1 de gener de 2014.

Ferrando ha lamentat la “insensibilitat” del ministeri, ja que tot açò es traduirà en “un càstig afegit als proveïdors valencians, atés que, com a conseqüència d’aquesta decisió unilateral del Ministeri, hi haurà menys liquiditat per a pagar les factures, amb el que el Període Mitjà de pagament es veurà afectat. És inadmissible que es jugue amb els drets dels ciutadans”.

 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *