foradia camaraalcoi

El programa alcoià “Entendre al bebé”, capdavanter al País Valencià

• El programa d’Atenció Prenatal i Primera Infància (APPI), camina cap a la consolidació a Alcoi: l’èxit dels seus resultats i l’augment de participants ha fomentat que es duplique la seua inversió, passant de 6.000 € a 12.000 €. • Les seues actuacions, amb el suport de la Conselleria de Sanitat i de la Universitat de València, se sustenten a partir dels últims descobriments científics


El programa d’Atenció Prenatal i Primera Infància (APPI), també conegut com a “Entendre al bebé“, camina cap a la consolidació a Alcoi: l’èxit dels seus resultats i l’augment de participants ha fomentat que es duplique la seua inversió, passant de 6.000 € a 12.000 €.

Durant 2017, s’han generat 5 grups prenatals amb un total de 70 famílies noves, un total de 9 grups prenatals des que va començar el programa, en el 2016. En els grups postnatals en el 2017 s’han creat 3 grups nous i ja sumen un total de 5.

També s’ha oferit suport a mares i pares especialment amb dificultats, concretament s’ha intervingut en 10 casos, on s’ha posat tots els recursos humans necessaris.

L’objectiu del projecte és, amb l’ajuda d’un equip de professionals, aconsellar a pares i mares al voltant de com desenvolupar una correcta atenció amb els xiquets des del primer moment del naixement i durant els primers anys de vida.

Es treballa la capacitat dels pares per atendre els senyals comunicatius dels fills en la primera infància, comprendre les demandes físiques i afectives dels xiquets i xiquetes i donar respostes adequades als senyals i demandes d’afecte i cura per part del xiquet.

Aquest procés és la base del sentit de seguretat i confiança del menor en l’entorn social que té al voltant, així com la base de confiança en les seues pròpies capacitats.

Per a aquest programa s’ha comptat amb un equip de professionals que du a terme diverses intervencions de suport primerenc:

  • Programa “Entendre el Bebé”: programa adreçat a les dones gestants de la població d’Alcoi i parella, que possibilita generar un espai per a les famílies, on es treballe a través de diferents sessions prenatals i postnatals, amb la col·laboració d’experts en matèria d’embaràs i criança, elements fonamentals per a conéixer, comprendre i, en definitiva, mostrar-se més sensible a les necessitats emocionals dels bebés, respondre adequadament a aquestes i, per tant, afavorir un Aferrament Segur.
  • Programa de Prevenció Secundària adreçat a Mares i Pares amb dificultat social: Programa adreçat a mares i/o pares amb especial vulnerabilitat ja siga per motius socials, econòmics, psicològics… Té com a objectiu oferir un suport a les dones i famílies per a exercir la criança d’una manera sensible a les necessitats emocionals, psicològiques i fisiològiques del bebé, siga des de l’embaràs o, posteriorment, fins que el menor tinga 2 anys.

Les seues actuacions, amb el suport de la Conselleria de Sanitat i de la Universitat de València, se sustenten a partir dels últims descobriments científics que confirmen el paper crucial que exerceixen les experiències primerenques, especialment en els dos primers anys de vida.

I és que la relació d’estima amb la família comença molt prompte, en les primeres setmanes de vida del bebé. Per tant, el desenvolupament d’un embaràs positiu des de tots els àmbits (emocional, psicològic, de salut…) serà un factor predictiu de criança segura i protegida.

La regidora de Polítiques Socials, Aroa Mira, destaca que “El Pla d’Atenció Prenatal i Primera Infància és un programa capdavanter, que no es fa a cap altre municipi de la Comunitat Valenciana”, expressa la satisfacció per dur-ho a terme i valora que “està resultant molt positiu per part dels participants, que cada vegada són més”.

Font: Redacció./

9octubre


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *