Apoderem-nos i empoderem-nos
• El 8 de Març, era impressionant el desplegament de talents a les xarxes per demostrar les desigualtats encara existent entre homes i dones • Les xarxes, ben utilitzades, poder aplegar a convertir-se en poderoses eines d’influència sobre, fins i tot, les institucions
Les xarxes socials han actuat d’una forma molt poderosa (almenys eixa és la meua experiència) com a element d’encontre de dones amb compromís feminista.
Des de fa anys que en sóc conscient de com d’importants són per a poder conèixer altres opinions i per a organitzar mobilitzacions.
Parlem per exemple de la immensa mobilització anomenada “El tren de la Libertad” que al 2014 ens va unir a moltíssimes dones per fer palès el nostre rebuig a l’avantprojecte de llei de l’avortament presentat per l’aleshores ministre de Justícia Alberto Ruíz Gallardón i reclamant la seua dimissió, a més de defensar la llei de l’avortament vigent del 2010. Aquella multitudinària manifestació de l’1 de febrer del 2014 no haguera estat possible sense les xarxes socials com a eina de comunicació i de convocatòria. I també crec que varen ser un element fonamental perquè el ministre presentara la seua dimissió.
La següent fita on les xarxes varen ser aliades del moviment feminista va ser amb la organització de la mobilització i també gran manifestació del 7N. Eixe dia, el 7 de novembre del 2015 a Madrid ens varem manifestar milers de persones, però majoritàriament dones per exigir als partits polítics un gran Pacte d’Estat contra les violències masclistes. Ens estaven (i estan) assassinant per ser dones i alguns partits polítics, maquillaven el seu programa electoral amb este tema i al temps aspiraven a governar. Un desgavell. Després a les eleccions generals del 2016, varen tenir que «afinar» als programes electorals perquè varem demostrar, una vegada més, que som moltes i ens fem visibles.
I la setmana passada, el 8 de març, varem prendre els carrers amb la primera vaga feminista convocada a l’Estat Espanyol. I, de nou, les xarxes van actuar com element aliat de les dones i homes que, amb convenciment varem secundar la vaga. Era impressionant el desplegament de talents a les xarxes per demostrar les desigualtats encara existent entre homes i dones i cridant a la vaga. I més impressionants van ser encara les fotos e informacions que aplegaven en directe des de les nombroses manifestacions que varen recórrer els carrers de les ciutats de l’Estat Espanyol.
És necessari que les dones ens continuem apoderant dia a dia de les xarxes socials i d’Internet perquè ens dóna ocasió de trobar-nos encara que siga a un espai virtual. I amb el temps, normalment acabem «desvirtualitzant» eixos afectes i donant-nos fortes abraçades sòriques que ens fan més fortes.
Eixes abraçades ens permeten empoderar-nos personal i col·lectivament perquè accelera el procés de reconeixement de que els «meus» problemes per ser dona no són sols meus, són els de moltes més dones i per tant passe a sentir-me més acompanyada i empoderada.
Les xarxes, ben utilitzades, poder aplegar a convertir-se en poderoses eines d’influència sobre, fins i tot, les institucions i, per això cada dia en són més les que activen polítiques d’igualtat i prevenció de les violències masclistes a les seues agendes. Hi ha molts exemples sobretot després de les últimes eleccions municipals i autonòmiques. M’agradaria anomenar-ne unes quantes, però temps tindrem d’anar parlant d’elles.
De moment, en conforme en fer una crida a l’apoderament de ls xarxes i d’Internet per part de les dones, per així, empoderar-nos juntes.
Comenta i participa-hi