Miquel Lorente, tinent d’alcalde de Xàtiva: “estem empoderant als agricultors”
• Parlem sobre l’actualitat de Xàtiva amb Miquel Lorente, primer tinent d’alcalde del municipi. • Amb el Mercat de la Terra qualsevol productor pot vindre a vendre els seus productes. Es tracta d’un espai de compravenda justa i neta.
Miquel Lorente és primer tinent d’alcalde de Xàtiva. També és regidor de Promoció Econòmica, Agricultura, Mobilitat, Obres i portaveu del grup municipal d’EU Xàtiva Unida. Parlem amb ell sobre l’actualitat de Xàtiva, ens comenta les iniciatives i projectes més innovadores del municipi.
– Com es va superar l’etapa d’Alfonso Rus a Xàtiva?
El missatge de la ciutat de Xàtiva en les eleccions del 2015 és de canvi i d’entesa entre les forces progressistes, vam formar el Govern entre EU, PSOE i Compromís. D’ací ix el Pacte de Sant Domènec, que es fonamenta principalment en tres principis fonamentals.
– Quins són aquests?
Que s’assegure el dret a l’existència de totes les persones de la ciutat, totes les polítiques de benestar social van encaminades en aquesta línia. El segon és que Xàtiva siga una ciutat amb impuls econòmic: de l’economia especulativa li donem pas a una economia productiva, potenciant el comerç de proximitat; de fet s’estan incrementant les llicències d’apertura d’establiments, s’ha iniciat un seguit de subvencions al lloguer i les reformes, ajudes a les empreses que tenen menys de dos anys, l’etapa més complicada per a elles. També hem volgut teixir relats, que foren transversals als sectors productius.
– Com és el Mercat de la Terra, veritat?
Amb el Mercat de la Terra posem el focus en els productors agrícoles, no a soles de Xàtiva, sinó de tot l’entorn de les Comarques Centrals. Qualsevol productor que estiga a un radi de 60 km pot vindre a vendre els seus productes, com és el cas de les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida. Es tracta d’un espai de compravenda justa i neta, on s’estableix una relació directa entre productor i consumidor, trencant el marge de benefici dels intermediaris. El Mercat de la Terra actua com a element de dinamització de la ciutat els diumenges, un atractiu no a soles per a Xàtiva.
– Ho feu des del 2016, com està funcionant l’experiència?
Està sent molt positiva. Estem tenint una mitjana de 40 estands. S’ofereix una nova oportunitat per a l’agricultura i per als veïns. S’està produint un procés d’empoderament del sector dels agricultors de la ciutat, de fet molts d’ells, que abans no feien aquest tipus de venda, ara ho fan no a soles a Xàtiva sinó pels mercats de diferents ciutats.
– Es genera així també una cadena de valor
Impulsem el camp i vinculem el producte d’ací de la terra amb l’hostaleria. De fet, ara per ara són pocs els restaurants de Xàtiva que estan fora d’aquest circuit productiu. Es va fer una posada en comú entre els agricultors i els hostalers i s’ha arribat a una complicitat molt interessant.
– Això s’exemplifica clarament amb la promoció que esteu fent de l’all tendre, per exemple
S’ha fet un lligam entre Xàtiva i l’all tendre, que és un producte que singularitza a Xàtiva, per les nostres condicions climatològiques i d’aigua; de fet enguany hem aconseguit la certificació de qualitat. Hem aconseguit exportar el producte a Dubai i Aràbia Saudí, estem produint barbaritats de quantitats i hem implicat a tota la ciutat.
– Què esteu fent en matèria d’ocupació?
Fins que vam arribar al Govern, els plans d’ocupació a Xàtiva estaven totalment oblidats, feia més d’una dècada que no es demanava cap escola taller. Avui dia estem invertint quasi un milió d’euros en plans d’ocupació que s’estan realitzant des de Promoció Econòmica. Hem tornat a tindre escoles de tallers, que estan rehabilitant espais degradats. Les xifres d’atur s’estan reduint, no a soles per l’esforç que està fent l’Ajuntament sinó pel que està fent tota la ciutat.
– També esteu avançant en qüestió de participació
Sí, tal com vam consensuar al Pacte de Sant Domènec, estem treballant fer de Xàtiva una ciutat participativa. Hem reactivat tots els consells sectorials i hem fet nous, com l’econòmic i social i la mesa de mobilitat. Però si n’hi ha una cosa que està marcant la diferència és el consell participatiu, “Decideix Xàtiva”, que consisteix en el fet que el conjunt de la ciutadania puga decidir sobre què fer amb els pressuposts. Estem parlant d’uns 300.000 euros, que en la pràctica són molts més perquè les propostes que fa la ciutadania ja formen part del nostre full de ruta. Enguany es gastarà més de mig milió d’euros en les propostes que es van decidir en 2017.
– Quins projectes interessants s’han fet a través de Decideix Xàtiva?
Per exmple, la millora d’accessos a Xàtiva, com és la CV-58, la creació de rotondes, la creació d’equipaments dels barris… Enguany n’hi ha un punt d’innovació: destinem una partida perquè les xiquetes i xiquets puguen realitzar les seues pròpies propostes.
– Esteu fent de Xàtiva una Ciutat Violeta
Estem fent una aposta molt important per tal de donar-li una mirada feminitzada a la ciutat. S’estan fent polítiques actives per evitar qualsevol tipus d’agressió sexista i qualsevol conducta que vaja en contra de la igualtat. Estem posant en valor una mirada molt més feminitzada del que ha de ser la política municipal, que fins al moment s’havia caracteritzat per tot el contrari.
– Quins són els reptes de futur de la ciutat?
Som conscients que encara és necessari un major impuls de transformació per millorar la qualitat de vida de la gent i situar a Xàtiva en les millors condicions davant dels reptes que es plantegen.
Comenta i participa-hi