foradia subscriutegrat

Descobriment d’una població romana del segle I aC prop del riu Vinalopó

• Identificades restes arqueològiques d'una població romana en la capçalera del riu Vinalopó, al terme de Banyeres de Mariola • S'han constatat evidències d'una xarxa d'alqueries, cases de labor i viles romanes que configuren un complex sistema de poblament rural caracteritzat per variats tipus d'assentaments.


Identificades restes arqueològiques d’una població romana en la capçalera del riu Vinalopó, al terme de Banyeres de Mariola. Ha sigut un descobriment d’investigadors de l’Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant, Ignasi Grau Mira i Julia Sarabia Bautista.

S’han constatat evidències d’una xarxa d’alqueries, cases de labor i viles romanes que configuren un complex sistema de poblament rural caracteritzat per variats tipus d’assentaments. Diferent del model de viles romanes propi d’altres zones properes.

Es tracta d’un entorn de grans possibilitats agrícoles pràcticament despoblat, fins a aquest moment, a causa de la inestabilitat del període final del món ibèric, que obligava a les poblacions a residir en poblats fortificats sobre les muntanyes, com El Cabeçó de Mariola, on també treballa l’equip de l’INAPH. L’ocupació de la vall es va produir en el segle I abans de Crist, després d’una sèrie d’esdeveniments bèl·lics i la pacificació d’aquestes terres.

L’origen d’aquestes conclusions actuals està en el conveni subscrit per l’INAPH i l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, a través del seu Museu Arqueològic. Aquest acord ha propiciat que l’INAPH duga a terme, des del 2 i fins al 13 d’abril, una recerca amb estudiants del Grau d’Història i del Màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni de la UA, estudiants del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Jaén i investigadors del CSIC.

Aquesta ha sigut una recerca innovadora que ha emprat tècniques i mètodes arqueològics no invasius, com és la teledetecció o la prospecció mitjançant geolocalització de les restes materials detectades sobre el terreny.

Les següents fases contemplen l’estudi detallat dels materials arqueològics localitzats en les diferents àrees prospectades. A més, per a continuar l’estudi d’aquests poblats, es preveu la realització d’una prospecció geofísica, que ofereix un mapa de les possibles restes existents en el subsòl, en aquells espais amb major concentració de restes.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *