foradia cdturisme

Toni Francés: “les festes són un aparador de la ciutat davant de molta gent”

• Tenim convidats i som observats per tot el món, així que hem de cuidar tots els detalls, i intentar que cada persona que arriba a Alcoi al llarg de les nostres festes, se’n vaja “impactada” • Hem treballat moltíssim per a que Alcoi sone, sobre tot, en Europa com una ciutat capdavantera i innovadora

L’alcalde d’Alcoi ens comenta com viu les festes municipals, ens parla dels moments més especials per a ell, valora la progressiva integració de la dona en la festa i reflexiona sobre la popularitat dels Moros i Cristians més enllà d’Alcoi.

Bon dia, Toni, Alcoi està vivint ja l’emoció de les festes de Moros i Cristians, com ho vius tu personalment?

Com qualsevol alcoià, amb nervis, emoció i amb moltes ganes. Són dies molt intensos on d’una manera o altra els ciutadans d’Alcoi treballen intensament, des de les seues feines, des de la família, les filaes, les corporacions musicals, els tallers i al carrer, tots a una amb un objectiu comú; i això com a alcoià i com alcalde dóna molta satisfacció perquè ens recorda que aquest poble és capaç de fer grans coses. D’altra banda també amb un poc de preocupació com és habitual, perquè tot isca bé, i Alcoi tinga unes festes segures i sense incidents; i pel temps, eixe oratge dels mes d’abril que sempre ens porta de cap!

I per últim, doncs amb estres perquè hi ha que preparar moltes coses, les que té qualsevol festera o fester normal (tratge, tiquets…)  i les que hem de fer a l’Ajuntament. Les festes són un aparador de la ciutat davant de molta gent, tenim convidats i som observats per tot el món, així que hem de cuidar tots els detalls, i intentar que cada persona que arriba a Alcoi al llarg de les nostres festes, se’n vaja “impactada”, parle bé de nosaltres i vullga tornar… cuidar als convidats, turistes, periodistes… eixa és part de la nostra feina en festes.

 Quins són per a tu els moments més especials?

Personalment, m’agrada molt l’Himne, és molt emocionant quan comença a sonar la música, eixe instant que no sé sent res a pesar que hi ha 5000 persones a la Plaça, eixe moments en què tots aguantem la respiració per a començar a cantar tots junts, a una veu, el nostre Himne de festes. Però hi ha tant instants que és difícil elegir-ne només alguns, des de la posada a la façana del cartell, l’assaig solidari, l’arrancà de La Diana, un càrrec que passa per allí amb la seua música, un cabo esquadra que s’emociona fent esquadra o eixa persona anònima que que s’alça de la cadira aplaudint com si s’acabara el món quan el capità arriba al Cantó del Pinyó… Eixos detalls també són importants i imprescindibles, tots ells, xicotets i grans conformen les nostres festes.

Enguany les nostres festes estan destacant per la celebració d’actes de caràcter mixt, com han sigut les Glòries, com ho valores?

Des de la més absoluta normalitat. Cada pas que fem és un pas que ja no té volta enrere, si a més, aquest camí el fem des de la tranquil·litat però al mateix temps, sense aturar-nos tindrem el que volem tindre: unes festes que representen a tota la ciutadania alcoiana.

La nostra festa és la nostra societat, i en el 2018 igual que la societat té uns valors ètics, morals i culturals assolits, la festa també ha de tindre’ls per això treballem totes i tots. Crec que en aquest cas hi ha que felicitar a les filaes, moltes d’elles han treballat i lluitat per a que els seus membres estiguen representats en tots els sentits. Els canvis s’executen pels màxims representants però sempre venen de sota i aquesta demanda estava clar que existia i que estava assolida socialment.

Per altra banda, enguany hem sabut que les festes han arribat a la premsa internacional, creus que estan creixent en popularitat?

Les nostres festes són d’Interès Turístic Internacional des dels anys 80, una de les primeres declarades en la nostra comunitat. No obstant, això és evident que hi ha una tasca de promoció molt important que portem realitzant i que intensifica eixe coneixement més enllà de les nostres fronteres. En promoció de la ciutat hem de sembrar molt per poder recollir al cap d’un temps, però no només parle de les festes. Els últims anys hem treballat moltíssim per a que Alcoi sone, sobre tot, en Europa com una ciutat capdavantera i innovadora, i els resultats en forma de subvencions han arribat aquest any. El treball de promoció i de marca de ciutat ha de ser constant i transversal, hem de ser referents en les festes però també en altres àmbits. El nostre objectiu és que se’ns conega, sobretot, per ser una ciutat que va per davant, un lloc on la gent vol viure els 365 dies de l’any.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *