Miguel Àngel Picornell: “la situació que va deixar el PP a Gandia va ser terrorífica”
• Parlem amb el regidor de Serveis Bàsics perquè ens informe sobre el treball que està desenvolupant a Gandia • "Podem estar molt satisfets de la nostra platja. Ara hem fet la connexió de Gandia amb les Illes Balears"
Miguel Àngel Picornell és regidor de Serveis Bàsics al Ciutadà i Qualitat Urbana de Gandia. Periodista de professió, ha treballat durant molts anys a l’antiga Radiotelevisió Valenciana. Parlem amb ell perquè ens informe sobre el treball que està desenvolupant, des que va entrar al Govern en 2015, a Gandia.
El teu departament engloba tots els serveis bàsics de la ciutat de Gandia, la llum, l’enllumenat públic, el clavegueram, l’aigua potable, els carrers, el cementeri, la recollida de fem i neteja viària. Quina és la situació que vos trobeu quan arribeu al Govern?
La realitat que ens trobem és que a l’empresa concessionària de neteja, FCC, se li deuen 14 milions d’euros. La seua plantilla de treballadors està completament desmotivada, perquè no cobren a temps el seu i estan pensant a fer una vaga. Una vaga de l’empresa encarregada de la neteja és el pitjor que li pot passar a una ciutat. També se li devien 7 milions a l’empresa de neteja dels edificis públics, Acciona. Per no pagar, el Govern del PP no pagava ni la factura de la llum, deute que pujava a més d’un milió d’euros. Tot això sense comptar amb les malifetes de l’empresa pública.
I com està ara, tres anys després, el departament?
Tot això ja forma part d’un malson. S’han sanejat les relacions amb totes les empreses. Hem aconseguit que el fantasma de la vaga desapareguera, que els treballadors cobren el seu sou quan toca i que el veïnat no s’haja de preocupar de la manca de cap d’aquests serveis.
S’ha sanejat la situació però supose que ha endarrerit el seu bon funcionament
Per culpa d’aquesta situació, per exemple, vam tindre un problema seriós de neteja. A causa del deute públic que arrossegava l’Ajuntament per la gestió del PP, vam haver d’ajustar la contracta al Pla d’Ajust que ens va obligar el Ministeri. Això no obstant, gràcies a les gestions que hem fet, la neteja està en vies de solució, encara no estem en l’estàndard que volem, però estem fent esforços per arribar a incrementar el pressupost de neteja. En 2017 per exemple vam fer una inversió de 2 milions d’euros per a renovar la maquinària, que ja estava obsoleta: es van adquirir 600 contenidors i 700 papereres i 2 vehicles hidronetejadores.
Últimament els carrers de Gandia estan patint actes de vandalisme
Les dades del 2017 són prou esgarrifoses, vam haver de pagar 100.000 euros. Vam haver de netejar i pintar edificis públics, reparació de parcs de jocs infantils, mobiliari urbà, material elèctric, contenidors…
Però penseu que és vandalisme organitzat?
No, jo crec que és espontani
Esteu remodelant les barreres arquitectòniques de Gandia
Quan acabe la legislatura esperem haver fet més de 200 actuacions d’aquest tipus. Veníem d’una etapa en la qual no s’havia invertit res a millorar l’accessibilitat de la ciutat, i ara estem procurant arreglar tota la manca que va quedar, tant en la platja com en el nucli urbà. Estem rebent moltes felicitacions, la gent està molt agraïda.
Això forma part del Pla de Vials
Sí, hem aconseguit dotar de pressupost a la seua partida. Hem invertit durant la legislatura al voltant de 3 milions d’euros en la millora de la trama urbana. Principalment actuem en el vial, fressant, asfaltant i pintant, però també en les voreres i en el subsòl. Hem millorat moltíssim. L’objectiu és que Gandia siga un municipi sense barreres arquitectòniques.
Quina és l’actualitat en matèria del reciclatge?
Quan parlem del reciclatge hem de recordar la nefasta gestió el partit del PP amb l’empresa que ho gestiona, el COR (Consorci de Residus). En 4 anys no van avançar absolutament res, al punt que en aquests moments si s’haguera complit allò que estava planejat en el PIR (Pla Integral de Residus del País Valencià), ara mateix hauríem de tindre 50 ecoparcs. No obstant això, estem avançant i ara ja en tenim 30 ecoparcs fixos, i a banda hem incorporat 11 ecoparcs mòbils que visiten els 93 municipis que té el Consorci. Estem en eixe punt: el reciclatge s’ha convertit en una preocupació, però a hores d’ara estem avançant. Ara tenim també el COR ambiental, en virtut del qual la gent és premiada per reciclar, es beneficia de descomptes en funció al material que recicle.
Així les coses, penseu que ja esteu pel bon camí?
La situació que va deixar el PP era terrorífica. No ens van deixar ni previsió de nínxols als cementeris. Només entrar al Govern vam haver de fer-ne amb urgència. Durant aquesta legislatura hem fet una bona auditoria de què necessita la ciutat. Hem de millorar en la neteja, però no és un problema de Gandia només, l’experiència que tenim afecta altres ciutats. Per exemple la neteja de les necessitats dels gossos. Hem avançat molt. I per quan acabe la legislatura esperem que la neteja no siga cap problema. Això s’aconseguirà incrementant les inversions en material tècnic i humà.
Teniu la platja ben arreglada per a l’estiu?
La platja és la joia de la corona. Ara ens han tornat a donar la distinció de bandera blava, som de les poques platges que compta amb aquest reconeixement des que es va implantar, fa ara 32 anys. Pel que fa a la neteja i els serveis bàsics de la platja, els tenim al dia. Som una platja cardiosegura, perquè tenim desfibril·ladors en les costes sanitàries. Tenim també la Q de qualitat. Podem estar molt satisfets de la nostra platja. Ara hem fet la connexió de Gandia amb les Illes Balears, a través del ferri de Trasmediterranea; i enguany aquesta connexió s’allargarà fins a Palma de Mallorca. Ha sigut un treball de l’alcaldessa del qual estem molt orgullosos.
Comenta i participa-hi