Vicenta Jiménez: “amb el nou Govern s’obri la possibilitat d’un canvi real, espere que no defraude a la gent”
• Com valora Unidos Podemos el nou Govern? Quina és la seua postura? Com interpreta la nova etapa política? La senadora Vicenta Jiménez ens respon • És temps de diàlegs i d'acords que plasmen en iniciatives polítiques les voluntats de la ciutadania
Com valora Unidos Podemos el nou Govern? Quina és la seua postura? Com interpreta la nova etapa política? La senadora Vicenta Jiménez ens respon a aquestes i altres qüestions d’importància per comprendre el moment polític que estem vivint.
– Quina és la interpretació d’Unidos Podemos de la nova etapa política que s’ha obert amb el Govern del PSOE?
Es tracta d’una etapa més dins del procés de canvi que es va iniciar a Espanya amb el 15 M. Hi ha hagut una acceleració en els últims mesos: la mobilització social de les dones del 8 de Març o la lluita per les pensions han sigut fonamentals per a materialitzar aquest canvi i que s’òbriga la possibilitat, a través de la moció de censura, de fer fora al partit de la corrupció de govern. Esperem que el nou Govern estiga a l’altura i no defraude a la gent.
– Sembla que s’han acabat les majories absolutes i que el consens i el diàleg serà imprescindible.
És temps de diàlegs i d’acords que plasmen en iniciatives polítiques les voluntats de la ciutadania que ja no s’identifica amb el bipartidisme, un model polític que va ser funcional durant 40 anys i va portar avanços i assoliments democràtics molt importants. Però des del 1978, la societat del nostre país ha canviat. Hi ha una nova Espanya moderna i democràtica que demana pas.
– Quines possibilitats s’obrin?
La possibilitat d’enfrontar els tres grans problemes d’Espanya: la crisi institucional, propiciada per la corrupció que el PP practicava amb l’ús de les institucions públiques per al seu propi benefici; la crisi social i el desmantellament de l’Estat del Benestar; i la crisi territorial, que ens ha portat a l’estat d’excepció autonòmic per la incapacitat de dialogar i arribar a acords polítics amb Catalunya.
– Des d’Unidos Podemos esteu donant-li tot el vostre suport al PSOE, on està el límit?
Ens haguera agradat que Pedro Sánchez haguera detallat ja durant la moció de censura com pensa dur a terme l’agenda social que demanda la gent. Quan nosaltres iniciàrem el camí presentant l’anterior moció de censura, ens vam prendre el treball de presentar uns pressupostos alternatius, perquè tenim un projecte de país clar. Nosaltres donarem suport al govern de Sánchez en la mesura que estiguen disposats a negociar mesures que ajuden a la gent.
– Recentment heu anunciat una agenda social 20 de propostes
Sí, que responen a demandes de la societat civil organitzada i els col·lectius. Algunes d’aquestes són: vincular les pensions a l’IPC, pujar les pensions no contributives, permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles, una llei d’igualtat contributiva i mesures que donen suport al compliment del pacte d’estat contra la violència masclista, derogació de la llei mordassa i de les reformes laborals, llei d’habitatge en els termes proposats per la PAH, una llei de renda garantida, eliminar copagaments sanitaris i farmacèutics, revertir retallades en educació, sanitat, ciència, extensió i millora del bo social elèctric, tancament dels CIES, derogació de l’impost al sol…
– En concret has estat treballant les polítiques energètiques, quina és l’actualitat del sector?
Durant els últims set anys, les polítiques del PP en matèria energètica han sigut molt irresponsables. S’han centrat a legislar perquè l’oligopoli que formen les grans cinc empreses del sector continuara controlant-ho tot, a seguir apostant pel model caduc i insostenible de les energies fòssils i a posar traves a l’autoconsum i a les energies renovables. Van subvencionar el carbó, van apostar per no tancar les nuclears i es van inventar un impost al sol amb el qual van aconseguir espantar els inversors del sector i arruïnar a més de 60.000 famílies que havien invertit en fotovoltaica. Paguem una de les factures de la llum més cara d’Europa i tenim a quasi 5 milions d’espanyols en risc de pobresa energètica. I el nostre país ha augmentat un 4,5% les seues emissions en Gasos d’efecte hivernacle en l’últim any. El model energètic del PP no és sostenible, ni social ni ambientalment.
– Quin és el model que proposeu?
El nostre model es basa en la idea segons la qual l’energia és un dret i no pot estar en mans de cinc grans empreses que controlen el sector. Les mesures contra la pobresa energètica han de ser efectives i no deixar a ningú desatés quan es trobe en situació de vulnerabilitat. Entenem que cal desenvolupar ja una Llei de canvi Climàtic i Transició energètica que marque senda de creixement de les renovables i full de ruta clar de transició justa. Les renovables, a més, suposen una gran oportunitat per a modernitzar i reactivar el nostre model productiu, ja que són un enorme nínxol d’ocupació i negoci.
– El Senat ha tingut enguany un especial protagonisme per l’aprovació de l’article 155 de la Constitució.
Sí, una de les funcions exclusives del Senat és l’aplicació del 155. Una decisió tan transcendental com aquesta, que requereix del major nivell de consens i diàleg possible, el PP, emparant-se en la seua majoria absoluta en la càmera, la despatxa en cinc dies mitjançant un procediment exprés que ni tan sols va permetre que poguera formular-se ni debatre’s en condicions.
– Per tal de reparar la crisi territorial oberta a Catalunya, plantegeu una reforma constitucional que reconega Espanya com a realitat plurinacional
Sense dubte. Nosaltres no som independentistes però sí que reconeixem que Espanya és un país de països. La crisi territorial catalana és un clar senyal que l’estat de les autonomies no és ni pot ser ‘ad aeternum’, que cal revisar, actualitzar i que necessita nous consensos als quals només el debat obert i la voluntat democràtica ens poden conduir.
– Podem Alcoi ha obert també una nova etapa amb l’elecció d’un nou equip, com ho valoreu?
Amb optimisme i il·lusió. Un nou equip de gent jove compromesa amb el canvi i amb les polítiques que posen en el centre els problemes de la gent. Nous reptes per enfrontar, i esperem que siguen amb gran encert.
Comenta i participa-hi