foradia pressupostparticipatiualcoi

Augmenten els incidents per odi i intolerància, amb el País Valencià al capdavant

• Avui mateix, s'ha produït a Catalunya un nou cas: un policía ha agredir un fotoperiodista al crit de “Viva España, viva Franco”. • Un altre indici del creixement de la intolerància és l'augment en els últims anys dels missatges d'odi en Internet i xarxes socials

Creix la xenofòbia i la intolerància a Espanya. Al llarg del 2017 es podrien haver produït entre 4.000 i 6.000 casos d’odi i intolerància, vinculats al racisme, xenofòbia, antisemitisme, islamofòbia i homofòbia. Ho denuncia el Moviment contra la Intolerància a través del seu estudi, ‘Informe Raxe 2017’, en el qual, entre altres dades, recopila totes les notícies relacionades amb aquests casos.

Avui mateix, s’ha produït a Catalunya un nou cas que ha eixit a la llum pública: un policia vestit de carrer s’ha llançat sobre un fotoperiodista, Jordi Borràs, agredint-lo físicament al crit de “Viva España, viva Franco”.

Segons l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, tan sols s’arreplega un 10% de les agressions d’aquesta índole, per això, els casos registrats són 600. Els motius de la baixa xifra de registres són por de denunciar i falta de formació per part de funcionaris i policies a l’hora d’arreplegar aquests incidents.

El País Valencià és la comunitat autònoma on més incidents i delictes d’odi i intolerància s’han registrat: 87. A Catalunya van ser 83; Madrid, 82; Andalusia 59; Castella i Lleó 48; i Balears 41.

Com a causa de fons, cal assenyalar que el franquisme a Espanya, amb alts components de xenofòbia, intolerància i racisme, mai va ser condemnat ni depurat. El que fa que encara hi haja grups i organitzacions que continuen exhibint amb normalitat símbols i llançant consignes vinculades amb aquest tipus de valors.

Un altre indici del creixement de la intolerància és l’augment en els últims anys dels missatges d’odi en Internet i xarxes socials; en moltes ocasions, promoguts per organitzacions. Un aspecte alarmant, atés que seria altament perillós que es confonguera “la llibertat d’expressió amb llibertat d’agressió”.

Des del Moviment contra la Intolerància han exposat una sèrie de mesures que s’haurien de dur a terme en la lluita contra el racisme i la intolerància, com una Llei Integral contra Delictes d’Odi, el tancament de llocs web que inciten a l’odi, la discriminació i la violència o la prohibició de manifestacions i un altre tipus d’activitats que promoguen actituds intolerants cap a la diversitat.

En contraposició d’aquesta tendència d’augment dels valors i casos d’odi i intolerància, cal ressenyar que la solidaritat té una presència molt important a la nostra societat. Prova d’això és el recent acolliment de les persones a bord del vaixell Aquarius i la positiva resposta popular.

També el naixement d’organitzacions que potencien el valor de la diversitat i denuncien tot tipus d’intolerància. Com és el cas de la plataforma Crida contra el Racisme, amb una notable activitat i participació social.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *