foradia subscriutegrat

El foc purificador de la Nit de les Fogueretes d’Agullent

• Les Festes del Miracle d’Agullent són una tradició amb més de 400 anys. En concret, el seu origen és a l’any 1600. • Durant tot el mes d’agost, Agullent està celebrant els assajos de les danses, tallers i altres activitats culturals

Les Festes del Miracle d’Agullent són una tradició amb més de 400 anys. En concret, el seu origen és a l’any 1600. Segons conta el costum, a setembre d’aquell any, mentre el poble estava afectat per la pesta bubònica, va aparèixer a l’ermita un frare dominic pregant al peu de l’altar, i al seu costat la llàntia d’oli encesa. El frare era el mateix Sant Vicent Ferrer, qui en vida ja havia passat per aquelles terres.

A les primeries del segle XVII, la malaltia de la pesta bubònica constituïa una plaga que s’estenia entre la població de les comarques centrals. Però la gent d’Agullent que aleshores s’untà amb l’oli de la llàntia, sanava miraculosament. Des de llavors, tal com ens comenta el regidor de Festes de la localitat, Pau Muñoz, Agullent celebra cada any, la Nit de les Fogueretes. Durant aquesta, xiquets, joves i adults pugen a l’ermita portant fanalets i falles, unes torxes fetes d’esportí. El foc té un paper especial en la romeria, en memòria del miracle de Sant Vicent Ferrer. Una festa que recentment ha estat declarada Festa d’Interés Turístic Provincial, i que es pot conèixer més a fons a través de la web www.fogueretes.com una pàgina creada des de la regidoria de Turisme.

Precisament al llarg d’enguany i fins a l’abril del 2019, l’Ermita de Sant Vicent Ferrer d’Agullent és temple jubilar, dins de l’any jubilar vicentí, i per tant destí de peregrinació si es vol aconseguir la indulgència plenària. L’ermita és a més una hostatgeria i punt d’informació oficial de la xarxa BTT de la Comunitat Valenciana.

Cal dir que durant tot el mes d’agost, Agullent està celebrant els assajos de les danses, tallers i altres activitats culturals. Els actes previs a les festes comencen el dissabte 31 d’agost, quan es durà a terme la visita guiada vicentina. I a la vesprada el Teatre del Miracle. El divendres 7 de setembre tindrà lloc la Nit de les Fogueretes. El dissabte 8 de setembre és el Dia del Miracle i el dia 9 el Dia de Crist. Unes celebracions tradicionals que conformen la peculiar idiosincràsia del municipi d’Agullent i a les quals el regidor de Festes convida a viure i gaudir.

Festes Agullent Festes del Miracle del 7 al 9 de setembre

DISSABTE 31 d’agost VISITA GUIADA “VICENTINA” – 19h: Plaça Major. Inscripció prèvia: 96 290 70 80. TEATRE DEL MIRACLE Representació teatral sobre el milacre de la pesta de Sant Vicent Ferrer. – 20:30h: Replaça de l’ermita.

DISSABTE 1 de setembre ACTUACIÓ MUSICAL: URBÀLIA RURANA – 23h : Parc de la Font Jordana. Entrada lliure.

DIUMENGE 2 setembre VOLTA A PEU INFANTIL – 19h: Passeig de la Fot Jordana. Inscripcions el mateix dia de la cursa.

DIMARTS 4 de setembre TALLER DE FALLES – 20h: Parc de la Fot Jordana. Vine a fer-te la teua falla feta d’esportí per a fer-la rodar la Nit de les Fogueretes des de la plaça Major fins la Font Jordana. Amb la col·laboració dels Festers del Crist.

DIMECRES 5 de setembre INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “RITUALS DE FESTA I FOC” Exposició de fotografies produïda pel Museu Valencià d’Etnologia – 19:30h: Sala d’exposicions de la Casa de la Cultura. Es regalà un punt de llibre de la Nit de les Fogueretes als assistents i es servirà un vi d’honor.

DIVENDRES 7 de setembre NIT DE LES FOGUERETES Festa Declarada d’Interès Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. Celebració eucarística. – 19h: Ermita de Sant Vicent Ferrer Els fons recaptats en les col·lectes de les misses dels dies de festes aniran destinats al manteniment de l’ermita PUJADA A L’ERMITA amb falles, torxes i fanalets. – A partir de les 23h, acte commemoratiu. A la baixada els festers del Crist repartiran cacaus, tramussos, cervesa i vi. *Per raons de seguretat les torxes i falles només podran anar des de la plaça Major fins l’explanada de la Font Actuació Musical A l’escenari de la Font Jordana, l’Orquestra Eufòria

DISSABTE 8 de setembre DIA DEL MIRACLE – Volteig general de campanes a les 8h. – Castells Inflables a la Font Jordana d’11h a 14h. – Processó: A les 11h pujada a l’ermita en processó per a celebrar la santa missa. A continuació cercavila – Mascletà a les 14h a la plaça Major. – Castells unflables a la Font Jordana d’16:30h a 18:30h. – Dansà infantil, a les 20h a la plaça Major. – Serenata a les 23h a l’església en honor al Crist de la Salut. – Dansà popular a les 23:30h a la plaça Major. A continuació Arbolà, i a la Font Jordana actuació de l’Orquestra Syberia.

DIUMENGE 9 de setembre DIA DEL CRIST – Volteig general de campanes a les 8h. – Espectacle “A jugar” infantil/familiar. Animació amb jocs tradicionals i cançons participatives. Amb Trebol Teatro. – 12:30h: Parc de la Font Jordana. – Santa missa, a les 11:30h a l’església. – Cercavila, a les 13:30h a càrrec de l’Agrupació Musical d’Agullent. – Mascletà a les 14h a la plaça Major. – Processó a les 20h en honor al santíssim Crist de la Salut. – Castell de focs d’artifici a les 22h a la plaça d’Espanya. I PASSAT FESTES!!!

DIUMENGE 16 setembre RONDALLES I ALTRES CONTES D’OFICIS TRADICIONALS Amb la contacontes Ana Canet 12:30h: Esplanada Molí Fariner

DIVENDRES 21 setembre PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL “LES VEUS DE LA MEMÒRIA” Amb la participació i comentaris de l’equip creatiu del documental. 20h a l’Auditori municipal

DISSABTE 22 de setembre PRESENTACIÓ LLIBRE-CD “Fent camí” de Juan Carlos Colomer Vespre: Auditori municipal

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *