lasarga ajualcoipresuparticipa

La ‘fake new’ d’Oliva: propaganda agressiva a l’ordre del dia

• Notícies falses invadeixen les nostres pantalles i s’instal·len en les nostres ments, generant idees que distorsionen la percepció que tenim de la realitat • Albert Rivera, per exemple, ha aprofitat per a dir “el nacionalisme ha trencat la convivència, continua l’escalada violenta”.


Les denominades ‘fake news‘ estan a l’ordre del dia: notícies falses invadeixen les nostres pantalles i s’instal·len en les nostres ments, generant idees que distorsionen la percepció que tenim de la realitat. En moltes ocasions, les ‘fake news’, actes de manipulació, són llançades deliberadament amb interessos polítics per generar confrontació i emocions negatives contra els altres.

Ha sigut el cas de la falsa notícia del Figatell Sound d’Oliva que ha difós, entre altres, el diari ABC, sobre una suposada agressió a un home major i el seu nét per part de nacionalistes catalans. El titular diu “agredeixen un home per criticar una pancarta que defenia als independentistes”. Les autoritats d’Oliva han desmentit la notícia assenyalant, en un informe de la Policia Local, que la confrontació no va tindre motius polítics, i de fet la pancarta era feminista, no nacionalista.

Massa tard: el bulo ja estava circulant per tot arreu, i amb ell, el missatge de demonització dels independentistes catalans. Partits polítics com C’s, PP i Vox han fet d’altaveus d’aquesta ‘fake new‘ per tal de reforçar el seu relat polític, inclús després de ser desmentida la notícia. Albert Rivera, per exemple, va aprofitar per a dir “el nacionalisme ha trencat la convivència, continua l’escalada violenta”.

Fets com aquests no a soles aprofundeixen en la perversió del periodisme, que ja pateix d’una crisi de legitimitat important, sinó que a més, com a fet de propaganda agressiva, polaritzen la població, erosionen la racionalitat i desfiguren la realitat.

Font: Rodrigo Paños./

reactivalcoi


Una resposta de La ‘fake new’ d’Oliva: propaganda agressiva a l’ordre del dia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *