foradia pressupostparticipatiualcoi

El 37% dels valencians prefereixen parlar en valencià, segons una enquesta de la Generalitat

• Les dades que desprén l’enquesta posen en evidència que el valencià és una llengua minoritzada. • Un 13% dels valencians se sent únicament espanyol, un 33’6% se sent tan espanyol com valencià i un 4’6% se sent únicament valencià

La Generalitat Valenciana ha realitzat, en col·laboració amb la Universitat de València, una enquesta per conéixer la cultura dels valencians i la seua percepció respecte a diversos temes relacionats amb l’àmbit. En ella han participat 2.000 ciutadans i conté un total de 149 preguntes que desvellen gustos, preferències i característiques de la població valenciana.

Llengua

Les dades que desprén l’enquesta respecte als hàbits i característiques lingüístiques de la població valenciana posen en evidència que el valencià és una llengua minoritzada.

El 62% dels valencians prefereix parlar en castellà, mentre un 37% ho prefereix fer en valencià. El 88’3% considera que entén el valencià sense dificultats (un 42% l’anglés), el 54% ho parla sense dificultats (el 25’6% l’anglés), el 57’7% ho escriu sense dificultats (l’anglés un 31%). La primera llengua d’ús és el castellà per al 79’6% i el valencià per al 16’8%.

El 7′4 % dels enquestats sintonitza la ràdio en valencià, el 4’7% escolta música en valencià i un 10’7 % va a concerts de música en llengua valenciana. Quant a espectacles artístics, el 19 % prefereix assistir a actuacions en valencià.

Identitat

Una de les preguntes de l’enquesta fa referència a la identitat amb la qual s’identifiquen els valencians. Un 13% dels valencians se sent únicament espanyol, un 12% més espanyol que valencià, un 33’6% se sent tan espanyol com valencià, un 10% se sent més valencià que espanyol, un 4’6% se sent únicament valencià i un 14’5% no se sent cap de les identitats anteriors.

Televisió i internet com a eines culturals

Internet és una eina cultural i d’informació completament arrelada entre la societat valenciana: tan sols un 7% dels valencians utilitza internet menys de 30 minuts al dia; la majoria ho fa entre 1 i 2 hores, 28%, i entre 2 i 4 hores, 27%. L’activitat majoritària en Internet és la de la lectura de notícies, revistes o blogs d’actualitat, la qual realitza un 48% dels valencians.

Un 63% dels valencians disposa d’un perfil en algues de les xarxes socials. Mentre un 35% no. La majoria dels que sí que en tenen, és de Facebook, un 87%; li segueix Instagram, amb un 32%, i Twitter, amb un 31%.

No obstant això, la televisió continua sent una eina cultural molt important per als valencians: un 27% dels enquestats inverteixen entre 2 i 4 hores de temps diari en veure la televisió; i un 37%, entre 1 i 2 hores, un 37%. El Canal de televisió més vist és La Sexta, amb un 20% d’espectadors assidus; a la qual li segueix La 1, amb un 12’9%; i Antena 3, amb un 10’4 %.

Cal ressenyar que un 41% de la població valenciana llegeix periòdics en paper, mentre un 50% ho fa mitjançant Internet.

Felicitat

Els resultats de l’enquesta comuniquen que els valencians es consideren relativament feliços. En una escala del 2 al 10, un 34’7% dels enquestats es consideren feliços fins al 8; i un 25’3% fins al 7.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *