foradia subscriutegrat

Els Moros i Cristians d’Alcoi, els primers en ser declarats BIC amb caràcter global

• Aquest reconeixement suposarà una valoració i protecció institucional especial per als Moros i Cristians alcoians. • Aquesta és la tercera distinció BIC immaterial d’Alcoi, les altres dos són el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada de Reis

S’inicia el tràmit per declarar les festes d’Alcoi Bé d’Interés Cultural Immaterial, BIC, per part de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. La previsió és que el tràmit concloga abans de les celebracions del 2019.

D’aquesta manera, les festes de Moros i Cristians d’Alcoi seran les primeres i úniques, fins al moment, en rebre aquesta declaració amb caràcter global, sense atendre a un acte en particular. Alguns actes concrets de festes de Moros i Cristians d’altres municipis sí que en tenen aquesta distinció, com és el cas de les Ambaixades i la Baixada de Crist de les festes d’Ontinyent.

Aquest reconeixement suposarà una valoració i protecció institucional especial per als Moros i Cristians alcoians. Ha sigut fruit del treball conjunt entre l’Ajuntament d’Alcoi i l’Associació de Sant Jordi. L’alcalde, Toni Francés, destaca el “privilegi” que suposa per a Alcoi aquesta declaració, que permetrà “protegir institucionalment unes festes que s’han convertit per dret propi en unes de les expressions culturals més valuoses de tota la Comunitat Valenciana”.

Aquesta és la tercera distinció BIC immaterial d’Alcoi, les altres dos són el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada de Reis. Per la seua banda, són 19 els elements BIC de caràcter material del municipi, entre ells: el Molinar, la Serreta, la torre de Barxell, el Puig o els Llençols.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *