40 anys de karate a Alcoi
• Els veterans del karate alcoià estan organitzant un reencontre de karatekes, amb motiu del quaranta aniversari dels inicis de la seua introducció a Alcoi. • El fit històric determinant per a consolidar l’art marcial a Alcoi va ser l’establiment del primer gimnàs, impulsat pel karateka José Luís Ortiz.
Els veterans del karate alcoià estan organitzant un reencontre de karatekes, amb motiu del quaranta aniversari dels inicis de la seua introducció a Alcoi.
El fit històric determinant per a consolidar l’art marcial a Alcoi va ser l’establiment del primer gimnàs de l’especialitat al municipi, en 1978, impulsat pel karateka José Luís Ortiz. Tal com ens comenta Àngel Alvado, aquest va ser uns dels primers ‘dojos’ que va haver-hi al País Valencià.
Estava ubicat a Alçamora 17 i va ser un punt fonamental no a soles per a la consolidació del karate i la seua filosofia a Alcoi, sinó també un punt d’expansió cap als pobles i municipis del voltant. En ell van entrenar centenars de persones durant la seua trajectòria en actiu, que va durar fins a l’any 85. I d’allí van eixir molts mestres del karate, entre ells, Juan Antonio Blanco, José Aguilar (Pepi), Àngel Alvado, José Luís Ortiz, Nèstor Gisbert, José Luís Colomina i José Valero.
Abans d’establir el gimnàs, els primers karatekes alcoians tenien un grup d’entrenament, que comptava amb el mestre Luís Hernández (Charly). Un grup que va ser influït per la passió per les arts marcials i la filosofia oriental que portaven les pel·lícules d’arts marcials entre els anys 70’ i 80’.
José Luís Ortiz, quan va tornar de fer la mili del Ferrol, ja estava practicant karate, després, a València, va començar amb l’estil conegut com ‘Kyokushinkai’, una modalitat que té la peculiaritat de viure la filosofia del Karate com ho feien les arts marcials més originals, amb un dur entrenament i amb la conservació del codi Bushido i els seus valors: justícia, respecte, coratge, benevolència, honestedat, honor i lleialtat. Va aprendre del mestre valencià Vicent Romero, que havia adquirit la seua tècnica a Holanda i que va ser un dels primers a implantar el Karate en aquesta modalitat al País Valencià.
A partir d’ací, Alcoi es va convertir en un punt irradiador del Karate per diversos pobles i municipis del voltant. Per exemple, Juan Antonio Blanco va anar a difondre el seu aprenentatge a Ibi, José Aguilar a Castalla, Àngel Alvado a Ontinyent, Nèstor Gisbert a Villena, José Luís Colomina a Albaida i Ontinyent… A Alcoi es va quedar, per exemple, José Valero.
Alguns d’ells es van dedicar a competir a nivell nacional. Per exemple, José Antonio Blanco va ser un dels primers mestres que va començar a guanyar campionats nacionals. Àngel Alvado, per la seua banda, va aconseguir guanyar tres campionats espanyols, en els anys 85, 87 i 88.
La trobada Karateka tindrà lloc el 10 de novembre a les 10:00 del matí a la Sala Àgora. Allí es realitzarà una projecció de les fotografies de l’època. A continuació, els mestres introductors del Karate en Alcoi, entre ells José Luís Ortiz i Vicent Romero (també José Luís Cortina, mestre experimentat de València de l’època), parlaran sobre les seues trajectòries i experiències.
A continuació, els antics alumnes que han aconseguit un nivell elevat en el Karate, i principalment els que continuen en actiu, també intervindran exposant les seues valoracions i experiències al voltant del món de les arts marcials. Tot seguit, es realitzarà un dinar de germanor al Col·legi La Salle. En total, assistiran vora un centenar d’antics i nous alumnes i amants del karate, un esport que busca enriquir no a soles la part física sinó també la part anímica, emocional i espiritual de l’ésser humà.
Comenta i participa-hi